В разгара на лятото цените на потребителските стоки и услуги

...
В разгара на лятото цените на потребителските стоки и услуги
Коментари Харесай

Нов ръст на цените на стоки и услуги у нас: кое с колко поскъпва

В разгара на лятото цените на потребителските артикули и услуги в България още веднъж потеглиха нагоре. Това демонстрират настоящите данни на Националния статистически институт за месец юли 2023 година. Ръстът се случва след два месеца на регистрирана дефлация.

Брутният вътрешен артикул на страната в интервала април-юни е повишен с 0.4% по отношение на януари-март, а на годишна база – с 1.8%. Подобни бяха данните и за първото тримесечие на годината. Според Национален статистически институт, вътрешното ползване на България, което последните години е водещ фактор за растежа на стопанската система ни, е отбелязало много непретенциозно повишаване от 1.3% през второто тримесечие на годината.

На този декор износът на артикули и услуги е намалял с 0.8%, а вносът с 6.7%. Инфлацията през месец юли е в размер на 0.9%, а годишната инфлация доближава 8.5%.

Какво е поскъпнало най-вече по групи:

– Развлечения и просвета – 7.5%
– Ресторанти и хотели – 2.9%
– Жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива – 1.8%
– Здравеопазване – 0.7%
– Храните и безалкохолните питиета – 0.1%

От храните най-вече са се нараснали цените на цитрусови и южни плодове – с 5.1%, маргарин – с 4.8%, пипер – с 4.5%, зрял чесън – с 3.8%, малотрайни салами – с 2.7%, трайни салами – с 2.1%, ябълки – с 2.1%, маслини – с 1.8%, свинско месо – с 1.6%, макаронени произведения – с 1.5%, домати – с 1.4%.

От нехранителните артикули най-вече са поскъпнали хотелските настаняване – с 24.1% и пакетни услуги за отмора и туристически пътувания – със 17.2%, както и интернационалните полети – с 13.1%.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР