В разгара на лятото сме и неслучайно днес е денят

...
В разгара на лятото сме и неслучайно днес е денят
Коментари Харесай

Световен ден на динята е

В разгара на лятото сме и неслучайно през днешния ден е денят на най-летния плод, а точно динята.

На 3 август се празнува Световният ден на динята. Празникът запова да се чества най-много в Съединените щати. Сред най-популярните надпревари по това време са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 страни по света.

Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е значим източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.
Диня (в взаимозависимост от региона в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на тип тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата подредба на земеделските култури е плодов зарзават.



Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, нормално алена сърцевина.
Смята се, че произлиза от Южна Африка, където типът има най-голямо генетично многообразие.

У нас в село Петревене годишно през месец август се организира „ Ден на дините “. Също по този начин на 03 август в село Салманово, област Шумен и село Никюп, област Велико Търново се организира обичаен фестивал на динята.

Полезните качества на този плод са неуспорими.

Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „ Основи на фармакопедията " загатва, че динята освен утолява жаждата и разхлажда, само че и улеснява уринирането, усъвършенства кръвообращението, пречиства организма.

От позиция на актуалната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лекуването на синдроми като висока температура, жадност, проблеми с уринирането, прекомерно потене, раздразнителност, породени от топлинен удар или лятна простуда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР