В разгара на летния сезон, все още трудно се намира

...
В разгара на летния сезон, все още трудно се намира
Коментари Харесай

Все по-трудно се намират кадри за туризма във Варна и курортите

В разгара на летния сезон, към момента мъчно се намира обслужващ личен състав за доста от хотелите във Варна и курортите. От няколко години вакантните места се заемат най-вече от молдовци и украинци, които са стимулирани да работят в България. Управата на хотелите се стреми да задържи положителните фрагменти по всевъзможен метод и за последващи сезони, защото това икономисва време и финансови вложения в образованието им.

Варна

Всяка година най-вече са свободните позиции за бармани, камериерки, готвачи и сервитьори. У нас не липсват искащи да работят в туризма, само че българите избират да го вършат в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното възнаграждение.

От сектора считат, че в случай че не се вземат незабавни ограничения да бъдат арестувани подготвените в нашите учебни заведения фрагменти, няма по какъв начин да се реши този проблем в дълготраен проект.
Стоян Маринов, ръководител на Варненската туристическа камара: Започна да се случва, стартира, аз следя по какъв начин предложения за админи, за бармани, за сервитьори започнаха с по 100, 150 до 200 лв. от предходната, тази година да нарастват, даже по някой път към този момент и за дни става въпрос, за седмици една и съща компания, която е търсила да вземем за пример сервитьор за 800 лв., към този момент пуска публикация от порядъка на 900, несъмнено, в случай че не може да откри ще увеличи и над 1000 лв., тъй че има благоприятни условия, правилно не са огромни поради късия сезон и поради повишаващите се разноски, само че работодателите би трябвало да намерят метод.
Работодателите би трябвало да намерят метод и да обезпечат целогодишна претовареност на по-голяма част от основните хора, като да вземем за пример да бъдат трансферирани в зимните курорти или пък да ги ангажират с спомагателни образования за повишение на квалификацията.
Стоян Маринов, ръководител на Варненската туристическа камара: Имахме такива центрове, пращаха ги да учат спомагателни езици или да усъвършенстват езиковото си образование, компютърни грамотности, резервационни системи, маркетингови умения, за сервитьорите възстановяване на сервиза, това също е решение и тези хотелиери, които си оставят непрекъснат личен състав, който не е ангажиран през зимата провеждат сходни образования, само че за жалост към този момент са единствено бели лястовици, обособени случаи.
Докато това не стане държавна политика, хотелиерите ще не престават са търсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова, да вземем за пример.
Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите: Това, че внасяме от трети страни фрагменти ни облекчава и ни избавя до някаква степен, взема решение ни казуса до някаква степен, сигурно би трябвало да се внимава тези фрагменти на какви позиции се поставят, тъй като има хотели, в които обстановки, проблеми, в които не са толкоз добре поради езиковата преграда, тъй като в случай че обслужват туристи, изключително български туристи, от време на време българите се нервират, когато на съветски или на различен език го обслужват в България.

 На прага на летния сезон: Отново дефицит на квалифицирани фрагменти в туризма На прага на летния сезон: Отново дефицит на квалифицирани фрагменти в туризма
На прага на новия летен туристически сезон още веднъж има дефицит на квалифицирани фрагменти в туризма, споделят от сектора. Търсят се сервитьори, бармани, ка...

За в този момент българските работодатели са удовлетворени от чужденците, които са наели за сезона.

Владина и Валентина са от Украйна. Пристигат преди към месец във Варна по линия на стажатстка университетска стратегия. В момента работят като сервитьорки в хотел в курорта " Светите Константин и Елена ".
Владина: Зачита ни се като процедура, работим, трупаме опит, познания, опознаваме нова европейска страна. Харесва ни, хората тук са доста топли и приветливи. Българските клиенти от време на време сами минават на съветски език, когато ги обслужваме. А от време на време ние търсим сервитьор, който приказва български и той ни оказва помощ на място.Валентина: В съпоставяне с Украйна, тук се усещаме повече вкъщи. Подкрепят ни, дават ни препоръки. В момента изучавам в университета, компетентност " Мениджмънт ". За бъдеще - ще диря също подобен огромен хотел с ресторант и да употребявам опита, който съм натрупала тук.Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите: Много по-важно за един чиновник е работния климат, отношението и признанието от директния му началник. Отношението от комплексния шеф, на високо равнище мениджмънта, който е в хотела и ресторанта. Социалната политика, всички придобивки, всевъзможни дребни неща, които наподобяват малко смешни или прекомерно дребни, за чиновниците са доста значими.
Размерът на заплатата, задграничните чиновници слагат чак на трето място.
Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите: Трансферът на хора в Европейски Съюз няма нищо неприятно и не е мръсна дума да се споделя, че някои отива да живее в чужбина, свободата на този трансфер и опция на всеки да работи където желае е нещо хубаво. Както българи отиват в чужбина, по този начин ние вземаме от трети страни и ще работим с тях.
И тази година туризмът в България е изправен пред комплициран летен сезон. За никого в сектора не е загадка, че от една страна причина е дефицитът на личен състав, а от друга, че туристите избират по- евтините конкурентни пазари. Големите хотели във Варна и курортите сега са цялостни. Не такова е ситуацията в по-малките бази за летен отдих и отмора.

Сезонът ще бъде решен при записвания в последната минута, считат хотелиерите. Това обаче ще докара и до понижение на приходите, а огромната борба на бранша ще бъде най-после да не се излезе на алено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР