В разгара на летния сезон излезе новата книга на журналиста

...
В разгара на летния сезон излезе новата книга на журналиста
Коментари Харесай

Откъс "Намерени от чудесата" на Николай Н. Нинов

В разгара на летния сезон излезе новата книга на журналиста и публицист Николай Н. Нинов " Намерени от чудесата ". Тази трета книга е част от поредност, отдадена на голямата палитра от скални формирания, мегалити и живи светилища в България след " Повторени сънища. Фотописи от мистична България " (2015, фотогалерия в " Дневник " под същото име можете да видите тук) и " Времето гледа с 10 очи. Пътеписи от мистична България " (2017). Интервю с създателя можете да прочетете тук.

Подобно на предходните книги на Нинов и " Намерени от чудесата " съдържа GPS показател и голям брой негови цветни фотографии. Премиерата на " Намерени от чудесата " ще се състои на 4 септември (сряда) от 18:30 часа в хартиен център " Гринуич " (бул. " Витоша " 27). Книгата ще показват Георги Тошев и Иван Панкев.

Ето фрагмент от книгата, възложен от издателство " Сиела ".

Три месеца по-рано им се изсипваме на Соня и Дими­тър Наскови едни осемнадесет души, площадът в Ситово чер­венее и синее от якета, раници, щеки. Пристягат се своевремен­но ремъци, връзки, димят чайо­ве. Оживлението от новите запознанства и персоналните срещи с другари от фейсбук е по­редната хрумка на Гергана Налбантова, способна да провежда за негативно време три пъти по толкоз запалянковци, освен това с разностранни ползи и от разнообразни места. В случая пловдивча­ните преобладават, останалите са от Карлово и Първомай, а задачата на нашествието – най-коментираният античен обект край селото.

Ръка на сърце: Щутград е след Ласкар и Кумлигор в подредба­та ми на ситовските свещени пространства, макар (или таман заради) възходящата му известност като " енергийно място за зареждане ", което набедени езотерици пришиват на скалния масив, раздавайки даже препоръки по кое време и по какъв начин човек да навлиза в светилището. Миш-машът от сходни инструкции може изцяло да прахоса деня ви. На тридесет и пет километра от Пловдив, Щутград сплита тол­кова послания, че е светотатство да бъде представян по този начин примитивно.

 Откъс
© Вакон

Мусинските врати, Лунният и Слънчевият рид, троновете и маркерите по терасите, животинските и човешките профили в комплекса не са просто набор от камъни и скали, които човек да гледа, оглежда и снима на воля. Трудното тук не е гледането, а виж­дането, което изисква известна подготовка. Тъй че на потегляне за Ситово се доверете на студията на Стайков " Великият Щут­град ", тя е вероятен ключ към неразкритите му секрети.
Инак е елементарно: четиридесет минути по необятна, маркирана пъ­тека западно от селския площад и загадките са пред вас. И евен­туалните ви персонални открития.

А на Димитър Насков му дайте да овладява възторзи. Не сме нито първите, нито последните, които е удивил с магиите на Си­тово, по тази причина и на връщане от загадъчното градище кметският на­местник първо напомня за свирепото му сноване в Ласкар с мен и жена ми преди години, след това довършва наченатите денем тематики. Така Мария и Лиляна ще научат, че за старинните названия (Кум­лигор, Ласкар, Щутград) нито локалните, нито експертите имат задоволително пояснение (с изключение на Тъмраш – тъмно, тъм­но място), а Лидия, Миглена и Лили, че жувакът (както ситовци назовават кварцовите жили в скалите) имал пречистваща мощ. Виолета и Гергана ще узнаят за античния друм сред Ситов­ския надпис и Ласкар; а ние с Динко и Петър – по какъв начин се коли на изгрев жертвен овен със залепени свещи върху рогата и по какъв начин съгласно селска­та мълва остроносият каменен пазач в седлото сред Лунния и Слънчевия рид е най-вероятно нишан за богатство

Мартенската събота, завършила с отклоняване до Ситовския водопад, прераства в популярна неделя из покрайнините на села­та Бойково и Извор.

Изгледът от Мъртвите скали към рида Чернатица е пример за шир: унесени поляни, проснати в неразлистена простор, и Бойко­во до тях под следобедния лазур. Лекият надолнище на няколкото смъл­чани площадки в комплекса (1100 м н.в.) несъмнено приканва и ние да полегнем и помечтаем надалеч от градските шумотевици. Но де­нят е пай за наслаждения от сорта, разрешава само да оприличим скалните фигури северно от селото на летящи парни локомотиви и да пошетаме още малко в Извор.

Загърбили крайните къщи, навъртаме завой след завой по мър­зелив черен път против залеза. Вървим около " Св. Архангел " и " Св. Богородица " – два от двадесетте селски параклиса, т.е., в случай че не броим виладжиите, изворци разполагат с по една черквица за все­ки четирима души, защото тук жителите са има-няма седем­десетина. Това прецизира Гергана Налбантова, преди да подхванем сладостните приказки за бакърите с жълтици на Тъмрашлията, които иманярите все търсят в скалите и ливадите до Извор. Защо тъкмо там, а не в очертанията на Тъмрашката общественост, единствено те си знаят, изворци обаче помнят сказанията за алтъни под дъб с три дънера, за прикрито злато в две други дерета и за иманета, за­тиснати от най-старите параклиси в селото.

В иманярските епоси съкровищата наложително отлежават дълбоко, мрачно и влажно, а Гергана – да й се чуди човек – все по-нагоре, към по-светло и към по-топло ни води. И сякаш сме подготвени за гледката, и в каньони сякаш всевъзможни сме надничали, а стреснато ко­вем пред убийствени отвеси, пред бездна донемайкъде; в действителност няма нататък, нататък са бързолетите, висините, небето.

Двата ската, надвиснали над Дедевска река, носят напевни име­на и са като хванати за ръка сестри, зареяни на юг. Останките от строеж и керамика на Момина канара, изсечените ниши, халки и на­мерените оброчни плочки на Димитринино кале свързват скални­те колоси (640 м н.в.) най-много с задачата на светилище, наследено във времената вероятно от цитадела.

Коя е Димитрина преданията крият, само че за случилото се на Мо­мина канара сме чули предходния ден от Димитър. И с цел да ни го при­помни, жена ми на един мирис към този момент е там – на ръба на зъбера, в окото на нищото, в синкавия полуздрач на безкрая.

Не, драмата няма общо с плеядата напети хубавици с тъмни очи, потърсили избавление от душманите в бездните български. Геро­иката е изтикана на назад във времето, срамът плете сюжета за нещаст­ната обич на двама учители. Мъжът пристигнал в Извор от Северна България. Харесали се с Деша, залюбили се, той скрил, че е женен. Като схванала – било по черешово време – тръгнала към канарата да се убие. Който я срещнел, питал накъде с тази кошница в ръце. За череши, отвръщала Деша.

После скочила в урвата.

Имала коси до кръста – заплели се в дървесата сред скалите. Видели ги след време да чернеят там и от този момент нарекли мястото Момина канара, скалата на момата Деша
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР