В разгара на летния сезон държавата отново се сети за

...
В разгара на летния сезон държавата отново се сети за
Коментари Харесай

Държавата с пореден опит за регулиране на дивото къмпингуване

В разгара на летния сезон страната още веднъж се сети за дивото къмпингуване и неналичието на ясни регулации къде то е разрешено и къде не. През годините се правеха многочислени опити за въвеждане на в действителност ясни правила, които да са в употребява както на туристите, по този начин и на природата, и на страната. На процедура обаче обстановката е много по-различна: правила има, надзор – не.

Затова депутатът от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ Ивайло Мирчев провежда кръгла маса на тематика „ Регулация на дивото и свободното къмпингуване “. В нея взеха присъединяване представители на виновните министерства, представители на локалната власт и цивилен организации.

Темата всяко лято попада в полезрението на политиците, само че към този момент четири години ръководещите не съумяват да вкарат правила за „ къмпнгуването отвън къмпинги “. След като през 2019 година по предложение на „ Обединени патриоти “ бяха направени промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се вкарва възбрана за къмпингуване тук-там, които не са особено избрани за задачата, и отрежда тези места да се дефинират с разпоредба.

От тогава до момента наредбата е в непрестанен режим на доработване. През 2021 година имаше прогрес и страната беше подготвена да предложи за гласоподаване нови текстове, само че те провокираха необятно публично неодобрение, след себе си и митинги, което забави процеса. На идната година вижданията за разпоредбите на двете виновни институции – Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) – се разминаха. Малко по-късно България влезе в серпантина от непрестанни избори и неспособност да излъчи постоянен кабинет.

И по този начин, във към този момент релативно постоянна политическа конюнктура, е време работата по регулирането на свободното къмпингуване още веднъж да стартира. По време на кръглата маса, която се организира във вторник, Ивайло Мирчев пое ангажимент за основаване на работни групи по казуса и дружно със заинтригуваните страни да сложи краен период на всички процеси.

Тази полемика е задоволително явен ангажимент на задоволително на брой политически сили, че е време да преминем към действителни стъпки, а не това да бъде следващият диалог, в който не се е стигало до никакво решение ”, сподели той.

Депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева подреки тезата на Ивайло Мирчев и прикани към търсене на работещ механизъм за регулация на дивото и свободното къмпингуване. „ Има доста и разнообразни способи къмпингуването да бъде контролирано по един природосъобразен метод и по този начин да нареждаме България като едно прелестно място за подобен тип туризъм ”, добави тя.
Цели
Целите на наредбата, която ще се приготвя били три съществени, разгласи шефът на дирекция  „ Устройство на територията и административно-териториално устройство " към Министерство на регионалното развитие Пенчо Димитров. А точно - установяване на изискванията и реда за местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери и каравани, разпоредбите на устройването и използването им и нормативите за престоя в тях. 

Участие в полемиката взеха и кметовете на Шабла и Царево, които показаха, че замърсяването е главният проблем на къмпингуването без регулации. По думите им средствата, които се събират от локалните хора за такса боклук, отиват за нерегламентирани сметища и всички терени към плажовете.

На полемиката участваха още представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Министерството на туризма (МТ), кметове и представители на неправителствени организации. Всички те се сплотиха към концепцията за основаване на разпоредба за контролиране на свободното къмпингуване. Но занапред следва същинската работа към основаването на текстовете на наредбата.
Какви са сегашните правила?
Според сегашния вид на наредбата местата за диво къмпиране може да се обособят в частни, общински и държавни терени в зони А и Б, горски територии или в аграрни необработваеми земи. Както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им. Такива не може да има в резервати, естествени забележителности и предпазени местности по Закона за предпазените територии. В тях ще може да се къмпингува от 1 май до 30 септември, а даденото място ще има „ позволение “ единствено за период от до 3 години, като това ще става със заповед на кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице.

Междувременно без да чакат страната да сътвори най-сетне цялостна разпоредба за дивото къмпингуване, към този момент има бизнесмени, които имат проект за развиването на къмпинг туризма у нас. И работят по основаването на направления, които ясно да демонстрират на туристите всички разрешени места за къмпонгуване – освен по Черноморието, а в цялата страна.
 „ Мисли за приключението “: Димитър и Стилияна имат проект за къмпинг туризма в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР