В разгара на кризата с епидемията от коронавирус местната власт

...
В разгара на кризата с епидемията от коронавирус местната власт
Коментари Харесай

Градовете в България се чудят какво да правят с обществения транспорт

В разгара на рецесията с епидемията от ковид локалната власт в огромните градове в България афишира разнородни и даже противоречащи си ограничения за метаморфоза на публичния превоз за понижаване на заплахата от преместване на болестта. Най-много подозрения за ефикасността на подхванатите дейности има в Пловдив. Областният шеф Дани Каназирева, която е началник на спешния щаб, е съобщила за Plovdiv24.bg, че по решение на автобусните превозвачи градският превоз е минал на празнично разписание.  " Непрекъснато следим за ситуацията в сходство със отбрана живота на жителите, каквито са и чиновниците на градския превоз. Обстановката е изключителна и динамична, решения се взимат всеки ден с оглед ограничение разпространяването на вируса. От националния щаб са наложени ограничавания за бизнеса, както и във връзка с образованието, което допуска по-малко хора като пасажери. Нашият прелиминарен разбор демонстрира, че се чака понижен поток от пасажери поради ваканцията на учениците и решението на част от бизнеса за работа от у дома. Ако има скупчване на хора, превозвачите имат подготвеност да пуснат незабавно спомагателни рейсове ", се споделя в публично мнение на спешния щаб. Според живеещи в града обаче разреденото придвижване на рейсовете е причина за събиране на повече пасажери в транспортните средства и за нараснал риск от заразяване. 

Столична община към този момент разгласи прекъсване на нощните линии на градския превоз за интервала на изключителното състояние. Друга мярка е всички рейсове, тролейбуси и трамваи да не отварят първата си врата за предотвратяване на водачите, към които е увеличено и пространството без контакт с пасажерите. Изключени бяха бутоните за отваряне и затваряне на транспортните средства, както и за ръководство на сфетофарите. Най-много полемики обаче провокира решението на Фандъкова да забрани на ватманите и шофьорите да продават билети и да затвори част от пунктовете на Центъра за градска подвижност. Преди към месец ЦГМ демонтира и апаратите за продажба на билети в тролеите и трамваите. Хора от разнообразни квартали към този момент разясниха в обществените мрежи, че техните отговорности не разрешават работа от у дома и че общината затруднява неимоверно снабдяването им с документи за транспорт. 

Различни са решенията на огромните общини и във връзка с платените сини и зелени зони.  Кметовете на Плевен и Варна - Георг Спартански и Иван Портних оповестиха, че паркирането в центъра на техните градове стопира да бъде платено. Столичната община към този момент не планува сходна мярка. В Пловдив единствената смяна, обвързвана с платеното паркиране в синята зона, е, че за известно време няма да може да се купуват хартиени талончета за нея от чиновници на общината, а заплащането ще може да се прави посредством есемеси и на апарати за самотаксуване. В Бургас занапред ще вземат решение дали да отворят центъра за гратис прекъсване на коли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР