В разгара на корона кризата банда самозабравили се, маскирани като

...
В разгара на корона кризата банда самозабравили се, маскирани като
Коментари Харесай

Запор по време на пандемия

В разгара на корона рецесията тайфа самозабравили се, маскирани като бранители на държавния интерес, върлува из страната.

Ето по този начин най-кратко отговаряме на приятелите, които, разтревожени, се обаждат да питат " какво отново става ", тъй като до тях достигнала новината, че Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) още веднъж запорира наше имущество.

Информацията, позоваваща се на " източници в правосъдната система ", се появи оня ден първо в ПИК - работната " медиа " на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, който в този момент е началник на КПКОНПИ. После обиколи сума ти уеб сайтове, качи се и в следените от държавното управление малките екрани...

В миг, в който светът и България се борят с пандемията, хората са уплашени, бизнесмените пробват да спасят бизнеса и чиновниците си,

господин Цацаров се забавлява да постанова имуществени запори на издател и публицист

на които от дълго време има зъб. Дали тъй като това безсрамие е провокирало доста запитвания, или по този начин си го е бил намислил някогашният прокурор, на другия ден комисията излезе и с публично прессъобщение. То смесва вести, свързани с две разнообразни процедури, които комисията води против нас.

Първата вест е , че е завършила втора десетгодишна инспекция и по нея КПКОНПИ има намерение да има рекламация за противоречие от 451 000 лв. сред приходи и имущество. В резултат на това в средата на февруари бяха наложени запори на персонални акции и на седемметрова рибарска лодка, която в медиите с най-развинтена фикция е показана като " баровска яхта " или " първокласно возило ". Запорирани са и персоналните ни сметки, включително единствената на Галя - тази, по която получава заплатата си от " Икономедиа ".

Втората десетгодишна инспекция ревизира първата десетгодишна инспекция плюс интервал от седем месеца. По създание претенцията на КПКОНПИ е за тези седем месеца, тъй като за другия интервал към този момент си е предявила претенцията в друго произвеждане от времето на известния с терасата си предходен ръководител на комисията Пламен Георгиев.

Защо информацията за тези нови запори беше разгласена в този момент, месец и половина по-късно, ще разсъждаваме по-надолу. Да приключим първо с фактологията.

Втората вест в известието на КПКОНПИ е за налагане на спомагателни обезпечения по исковото произвеждане от времето на Пламен Георгиев. Най-общо тезата на КПКОНПИ по първата инспекция е, че тъй като при приватизацията на " Каолин " през 2000 година (тове е преди 20 години), е имало " нарушавания ", сумата от продажбата на компанията на немски вложител през 2013г. предстои на конфискация. И за неюрист е явен парадоксът на такава теза. Първо, по приватизацията на " Каолин " е имало правосъдно дело и съдът на три инстанции е постановил с дефинитивна присъда, че няма нарушавания. Второ, мандатът на КПКОНПИ е да ревизира имущество, добито до 10 години обратно, чисто официално приватизацията на " Каолин " е надалеч обратно отвън него.

С тази невъзможна за доказване в съда теза КПКОНПИ се е концентрирала да протака и да постанова обезпечения, с цел да вреди оптимално на бизнеса. За тези три години по виновност на КПКОНПИ правосъдното дело, в което комисията да потвърди претенцията си, съзнателно беше " държано на трупчета ". То потегли всъщност едвам в края на 2019г., като незабавно беше спряно до изговаряне Съдът на Европейски Съюз в Люксембург по преюдициалните запитвания от България за законодателството за гражданска конфискация. Тази явна корист с власт е повода ние от своя страна да водим дело против България в Съда по правата на индивида в Страсбург.

В този подтекст, при спряно дело и оповестено изключително състояние, на 17 март КПКОНПИ изиска и получи за един ден нови обезпечения на забележителна стойност.

Скандалното тук е, че това се случва три години след налагането на първите обезпечения, които са непроменени. Перспективата пред това дело е да продължи най-малко още пет години по инстанциите. Вместо да освободи обезпечения, с цел да може компаниите да работят обикновено, КПКОНПИ желае двойни.

Другото неуместно тук е, че

атакуваната компания - " Лендмарк ", даже не е ответник в исковата молба на КПКОНПИ

Тя се явява трета самостоятелна страна и няма по какъв начин нейно имущество да служи за поръчителство, без значение от изхода на делото.

Запорите са наложени за наставление, само с цел да увредят бизнеса на сдружението. Истински срамно, в случай че не и цинично, е, че това се прави в миг, когато целият бизнес, и в частност бранша на офис постройките, е тежко ударен от рецесията с ковид, тъй като множеството от компаниите наематели към този момент изпитват съществени финансови усложнения.

Но при запора от 17 март

има и по-голям скандал

В Закона за изключително състояние, член 3, периодите по изпълнителните производства стопират да текат и налагането на запори е неразрешено. В това има логичност, тъй като в такава непредвидима среда справедливата пазарна стойност е мъчно да се дефинира и имуществото на компаниите и жителите би трябвало да е предпазено. Запорите са неразрешени, само че не и за КПКОНПИ. За задачата е планувано особено изключение.

Дали поради недовиждане или преднамерено, тази неравнопоставеност основава предпоставки за голям произвол. За ответниците на КПКОНПИ производството продължава да е спряно и те нямат обезпечена законова опция да апелират и да се защитят. Това на практика значи, че по време на изключителното състояние, което ще бъде удължено до 13 май, КПКОНПИ и ползите, които го управляват, могат безответно да блокират всяко имущество на българска компания или жител.

Кой заплаща за натиска върху медиите

Важно е да се обърне внимание върху това какъв публичен запас е хвърлен и занапред ще се хвърля, с цел да бъдем подлагани на тормоз.

Примерно за бъдещия иск от 451 000 лв. инспекцията е траяла над една година. По нея са работили десетки чиновници на КПКОНПИ. Събрана е информация в 40 (четиридесет) огромни класьора от стотици ведомства и институции. Съдебната фаза, която следва, ще продължи към пет години и ще отнеме нов забележителен запас и на двете страни, както и на съда.

Имайки поради, че офанзивата е политическа и няма никакви правни учредения, нито пък несъответствия сред приходи и персонално имущество, вероятността страната посредством КПКОНПИ да загуби е огромна. Разходите на всяка от страните в този развой плюс разноските на съда ще надвишават неведнъж размера на желае. Тези разноски ще бъдат платени от данъкоплатците. По сходен метод стоят нещата с прокурорските обвинявания.

Това е нагледна илюстрация по какъв начин основни институции, които сякаш би трябвало да пазят справедливостта в обществото, са превърнати в принадлежности за политическа принуда и по какъв начин сметката най-после се заплаща от всички.

Другият забавен миг е за какво в този момент се прави тази акция? Навсякъде по света един от проблемите, свързани с ръководството на рецесията, са опитите за цензура и операция на публичното мнение.
За нас натискът върху публицистичната позиция на " Капитал " и " Дневник " е явен. Но и неясен, тъй като тъкмо в този момент обществото има потребност от професионална и справедлива информация повече от всеки път. Точно в този момент явно поръчителите на господин Цацаров се опасяват оптимално от това.

Как стартира всичко против нас

Репресиите от институциите против нас започнаха след следствията на " Капитал " за корупционния модел към КТБ и ранните предизвестия, че по този начин банката ще банкрутира във времената на нейната популярност. Продължиха със събитията към банкрута на КТБ и вторичното плячкосване на нейните активи. Тормозът продължава и до през днешния ден.

По време на седемгодишния си мандат като основен прокурор господин Цацаров не пожела да уточни виновниците за банкрута на КТБ, само че не остави на мира десетина самостоятелни медии, сред които и " Капитал " и " Дневник ", които останаха единствен коректив на злоупотребите във властта и на пълзящото ограничение на правата на българските жители. Затова и издателите им и публицистите в тях са подложени на непрекъснати репресии. Целта е да се делегитимира позицията на тези медии и да се убеди обществото, че не може да има друга истина с изключение на истината на властта.

Поради неналичието на мощна парламентарна съпротива по самодейност на ръководещото болшинство и Движение за права и свободи в законодателството бяха позволени редица промени, които сътвориха изключителна законова неравнопоставеност сред прокуратурата и КПКОНПИ, от една страна, и жителите, от друга. Двете институции бяха построени като съвършени принадлежности за политическа принуда, с голям брой изключителни пълномощия, а България влезе в извънредно рискова серпантина на орязване на съществени цивилен права. Вече няма задоволително законова отбрана на правото на благосъстоятелност, свободата на изложение е под голям напън, свободното напредване беше лимитирано поради вируса. Ако това не спре, напълно скоро няма да сме нито народна власт, нито пазарна стопанска система.

Основната форма на принуда

е непрестанно да има нови обвинявания, проверки, инспекции и оплюване.

Както прокуратурата може да упреква без правосъден надзор, по този начин КПКОНПИ може да постанова запори. Законът е написан по този начин, че - изключително на първа инстанция - ролята на съда е сведена до фиктивен регистратор. И въпреки всичко единствено в съда остава вярата за правдивост при решенията всъщност.

За последните пет години на всеки два-три месеца против нас се редуват или офанзива от прокуратурата, или офанзива от КПКОНПИ против имуществото, или физически закани. За многообразие понякога се провежда вандализъм или обири на имущество на някоя от компаниите, в които сме вложили.

През цялото това време като декор върви мощно оплюване от две групи медии, подкрепящи властта - едни, които са непосредствено в орбитата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и неговия началник Ахмед Доган, и други медии, които се устоят от другари на премиера Бойко Борисов, по негова молба.

Във времето обратно съответните офанзиви са били реакция на журналистически следствия в " Капитал " или " Дневник " за дейности на някой от тримата. Напоследък поръчителите, наподобява, са повече първите двама.

Смисълът на горните редове е да не ни каже след това някой " за какво не ни казахте, че ситуацията в страната е станало толкоз зле ". Казваме ви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР