В разгара на епидемията от COVID-19 - новия коронавирус, потокът

...
В разгара на епидемията от COVID-19 - новия коронавирус, потокът
Коментари Харесай

Коронавирусът и грипът - прилики и разлики

В разгара на епидемията от COVID-19 - новия ковид, потокът от информация е изобилен и все пак измежду хората настава суматоха и комплициране. Трудно е да преценим какъв брой рисков е новият вирус и мненията се поляризират - от извънредно апокалиптични до цялостно отказване на казуса. Но нито една прекаленост не води до рационално държание.

Коронавирусът заплашва да пристигна всеки миг и у нас, тъкмо когато чакаме втората грипна вълна за сезона. В идващите редове ще разгледаме какви са приликите и какви разликите сред едно сходно, само че по-добре познато заболяване - грипа и новия ковид.
 Коронавирусът, маските, миенето на ръцете и по какъв начин да се предпазваме от болестта
Как да се предпазим от ковид

Основни правила, които всеки би трябвало да извършва

Прилики
И двата вируса предизвикват висока температура, болки в тялото, мощна отмалялост, кашлица, от време на време повръщане и диария, могат да доведат до пневмония; И двете болести могат да протекат както леко, по този начин и да доведат до смърт; Общ механизъм на предаване сред хората е по въздушно-капков път, т.е. при кихане, кашляне и говорене;  Снимка 469221

Грипът може да бъде предаден от един на различен човек преди инфектираният човек да е показал признаци, а се появяват от ден на ден данни, че това е по този начин и при COVID-19; Както всички вируси, тези два също не се лекуват с антибиотици - може да се употребяват единствено при пораждане и на бактериална зараза, което е постоянно затруднение. Лечението е ориентирано единствено към облекчение на признаците и поддържане на живота, до момента в който имунната система сама се оправи с вирусите; За да понижим заплахата от заразяване и с двата вируса, е належащо да мием постоянно ръцете си, да не пипаме носа, устата и очите си с неизмити ръце, както и да не се храним и да не подготвяме храна с такива - високата хигиена е от основно значение. Също по този начин,да кашляме и кихаме в сгъвката на лакътя си или в салфетка, която незабавно да изхвърлим, а не в дланите си. Да заобикаляме местата, на които се струпват доста хора - идеални са предаването на болестта. Ако самите ние сме заболели - да останем у дома. Ходенето в офиса, до момента в който сме заболели, не е мъжество.  Снимка 469222

Разлики
За ковид се счита, че евентуално може да болести индивида, даже единствено посредством дребни капчици, останали във въздуха доста време, откакто болният към този момент не е в стаята; За разлика от грипа, против ковид към момента няма ваксина и създаването ѝ ще отнеме време, с което не разполагаме; Всяка година от грип заболяват към 1 милиард души в света и умират сред 291 000 и 646 000 души. Към 28 февруари заболелите от ковид са 83 704, починалите са 2 860, а оздравелите - 36 654 души.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР