В разгара на американско-китайската търговска война Huawei Technologies Co. е

В разгара на американско-китайската търговска война Huawei Technologies Co. е ...

Huawei иска 1 млрд. долара от Verizon заради патенти.


В разгара на американско-китайската търговска война Huawei Technologies Co. е заявил на Verizon Communications Inc., че операторът трябва да плати лицензионни такси за повече от 200 от неговите патенти, като по този начин допълнително увеличава напрежението между китайската компания и САЩ, пише в свой материал в. Wall Street Journal, цитирайки източници,  запознати с въпроса,

Директор по интелектуалната собственост в Huawei е писал на оператора в САЩ през февруари, пояснявайки, че Verizon трябва да плати за „разрешаване на проблема с лицензирането на патенти“, твърдят източниците. Но Verizon не е клиент на Huawei.

„Вярваме, че ще видите ползата от приемането на лицензите за нашия патентен портфейл“, се казва в писмото. Патентите, за които става въпрос, обхващат основното мрежово оборудване, кабелната инфраструктура и интернет технологията, пояснява източник, а  въпросът може да повлияе на някои от доставчиците на Verizon.

Писмото на Huawei пристигна на фона на обширните усилия на американските политици и администрацията на Тръмп да ограничат глобалния обхват на компанията.

Представители на Huawei и Verizon са се срещнали през миналата седмица в Ню Йорк, за да обсъдят някои от въпросните патенти, казва един от източниците.

„Нямаме коментари по този конкретен въпрос, защото това е потенциален правен въпрос. Тези въпроси обаче са по-обширни, отколкото само Verizon”, заяви говорител на оператора. „Като се има предвид по-широкия геополитически контекст, всеки въпрос, свързан с Huawei, има отражение върху цялата ни индустрия и също така повдига национални и международни проблеми“.

Говорител на Huawei е отказал коментар по темата. 

Verizon и други големи американски оператори от години имат забрана да използват продуктите на Huawei в своите вътрешни безжични мрежи, а отскоро служители на САЩ насърчават съюзниците си да избягват оборудването на компанията.

Представители на американската национална сигурност са съобщили на висшите мениджъри на операторите, че са загрижени, че продължаващото укрепване на най-големия производител на телекомуникационни устройства в света може да отслаби по-малките конкуренти като Nokia и Ericsson AB. Това, от своя страна, би могло да ограничи избора за големи оператори, които купуват съоръжения за радиодостъп, например базови станции и антени. Тези части са от решаващо значение за развитието на 5G мрежите от следващо поколение. А операторите по света бързат да разгърнат тези по-бързи безжични мрежи, докато правителствата търсят начини да осигурят на своите страни предимство в тази инфраструктура.

Производителите на конкурентни на Huawei устройства отдавна твърдят, че китайците са се възползвали от копиране и кражба на интелектуална собственост. Wall Street Journal съобщи по-рано, че културата на компанията е замъглила границата между конкурентни постижения и етично съмнителни методи за постигане на успех.

Huawei заяви, че се ангажира да спазва законите по целия свят и има опит в иновациите.

Напоследък се умножават и признаците, че кампанията на САЩ започва да тежи върху Huawei, която продава компоненти за основната мрежа, както и потребителски технологии, като телефони и лаптопи.

Преди часове компанията от Шънджън отмени пускането на нов лаптоп и спря производството си в бизнеса с персонални компютри поради ограниченията за закупуване на компоненти от САЩ, съобщи в сряда WSJ.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, позволяваща на САЩ да забранят съоръженията и услугите за телекомуникационната мрежа от „чуждестранни противници“, без да назове Huawei. Министерството на търговията забрани на американските компании да продават компоненти на Huawei, но предостави на доставчиците 90-дневни временни изключения.

Източник: investor.bg