“В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния

...
“В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния
Коментари Харесай

Бутат емблематичния столичния хотел “Рила”, но...

“В районната администрация е постъпил план за смяна на регулационния и застроителен проект на хотел “Рила”. Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде издигнат комплекс от комерсиална, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна интервенция в сложната за балансиране централна градска част”. Това написа в профила си във Фейбук кметът на столичния регион “Средец” Трайчо Трайков.



В мнението си до основния проектант на София – Трайчо Трайков изброява смисъла на следните условия:

– Обектът попада в територия с културно историческо завещание. Появата на нова висока постройка ще наруши съществено архитектурно историческия образ на ул. „ Леге “.

– Новопредвидената постройка е ситуирана в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „ национално значение “.

– Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна полезност „ Църква „ Св. Николай Мирликийски “, с категория „ локално значение “. Съществуват опасения, че градивната непоклатимост на старинната черква и останалите здания НКЦ може да бъде застрашена от плануваните огромни строителни действия.

– Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната би трябвало да бъде съобразено със тактиката на общината за развиване на обществените пространства в градския център, план “София – град за хората” и отчета направен от проф. Геел. Поставените цели като облекчение на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „ човешки мащаб “ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и сега проблем с паркирането ще бъде комплициран.

– Следва също да се вземе поради и забележителното увеличение на количеството генерирани битови боклуци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се плануват пространства за разполагане на огромен брой нови контейнери за боклук, нарушаващи привлекателността на близките улици.

– Разширяването на пешеходните зони към обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка към обекта съставлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна полезност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 година на територията на град София” с предварителна категория „ локално значение “. Необходимо е да се подсигурява предодвратяване на нейното увреждене.

– Не на последно място разрушаването на съществуващата постройка и последващия градеж биха основали съществени неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със звук, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа обстановка реализацията на сходни смели капиталови начинания е доста несигурна и би могла да се проточи в допълнение. Това от своя страна основава причина за следващ спрян огромен градеж, което би се отразил доста отрицателно на визията на най-представителната градска част, счита кметът на региона.



БГНЕС пък прецизира, че при започване на месец март притежателят на постройката – “Рила-център”, е упълномощил изработването на концептуално предпроектно изследване за вероятно създаване на жилищна постройка. Новият план ще се осъществя на мястото на съществуващите здания, които според Общия градоустройствен проект на София попадат в остарелия градски център. Максимално допустимата разгъната застроена повърхност (РЗП) може да е 18 000 кв. метра. Проектът на новите здания плануват композиция от две постройки – висока с лице към ул. “Позитано”, и ниска, на калкан, със постройката на някогашния “Кореком”. Във всички сходни здания партерните равнища се плануват за публично обслужване.

Това не е първият проект за смяна на хотел “Рила”. Преди години някогашният му притежател искаше да издигне на негово място 22-етажна постройка. Преди време се появи и концепцията за уголемение на хотела с ново 10-етажно тяло. На 31 октомври 2018 година основният проектант на столицата Здравко Здравков позволи изработването на план за изменение на проектите за улична регулация, за застрояване и работен организационен проект.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР