В Районен съд - Варна през 2018 г. постъпилите нови

...
В Районен съд - Варна през 2018 г. постъпилите нови
Коментари Харесай

Около 50 дела на месец гледа един съдия в Районен съд - Варна

В Районен съд - Варна през 2018 година постъпилите нови каузи са над 25 000, което е с 1% по-малко по отношение на миналата година и със 7% повече по отношение на 2016 година Разкритите правосъдни сформира са общо 51 – 19 в наказателно поделение и 32 в гражданско поделение. Действителната натовареност на един арбитър месечно е била към 49 каузи за разглеждане. Натовареността остава забележителна, само че прегледа на същинската правораздавателна активност сочи опазване на позитивните трендове при индикаторите за привършване на делата в къси периоди и за качеството на постановените правосъдни актове.

В резултат от напъните на съдиите от РС-Варна различният способ за решение на разногласия – медиация продължи да се развива. През 2018 година по каузи на Районния съд в построения Център по медиация към правосъдния регион са постъпили 88 заявки за медиация, като 59 от тях са вследствие на препращане от съдиите при разглеждане на делото. От извършени медиационни процедури по 62 каузи са реализирани 30 съглашения – 26 по цивилен каузи и 4 по наказателни каузи от частен темперамент.

През 2018 година беше осъществена експертна оценка на 3-годишната активност на Районен съд – Варна по реализацията на пилотен план в областта на младежкото правораздаване, финансиран от тематичен фонд " Сигурност “ на Българо-швейцарска стратегия за съдействие. Данните сочат, че единствено в тригодишния интервал на работа на разкритите в двете отделения на съда профилирани правосъдни сформира, по пилотния план са прегледани към 800 цивилен и близо 100 наказателни каузи с участия на деца.

Продължава ангажираността на съда с безплатно партньорство в разнообразни просветителни начинания и планове, свързани с повишение на правната просвета. Кампании " Дни на отворените порти “ през м. април и м. ноември, поредност от срещи с възпитаници по линия на национална и районна просветителни стратегии, разигравани " симулирани процеси “, образователно-практически срещи в правосъдните зали за студенти от неюридически специалности и така нататък, са единствено част от дейните прояви, които разрешиха на близо 1500 младежи в пряк контакт с магистрати да разискват проблеми от всекидневието, свързани с правораздаването, наказателната отговорност и отбраната на права.

Параметри на работата в двете отделения на Районен съд – Варна:

В Гражданско поделение на съда през 2018 година са постъпили съвсем идентичен  брой каузи, съпоставимо с предходния регистриран интервал – 19 332 бр.        

В отделението се откроява нарастване с към 1/3 на исковете за определяне съществуването на взимане - над 1600 каузи. В противоположна посока, за поредна година се установи понижение при групата каузи, включваща исковете за определяне на недължимост на парични суми, ориентирани към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като главната част са делата против доставчика на ел.енергия. 592 са формираните правосъдни производства от този тип, при приблизително към 1000-1400 през последните 3-4 години. Чувствително е нарастването на постъпилите облигационни искове в съда, в това число и искове за непозволено увреждане, които са тъкмо 1300 бр., при 1196 през 2017 година

При исковете по Кодекса на труда е налице понижение с 15 каузи, като общо доближават 320. Намалението се дължи най-вече на спад на заведените искове за анулация на уволняване и дисциплинарни санкции.

Делата за домашно принуждение през 2018 година са 226, с 10 повече по отношение на предходните две години. Забелязва се доста нарастване на делата, формирани по молби за позволения по Семейния кодекс за предписание с имущество на малолетни и запретени лица – над 1000 годишно, при към 600-650 каузи в предходните интервали. За поредна година се има растеж при постъпилите молби за смяна на име, които за 2018г. са общо 165 бр., при 108 за 2017г. и едвам 47 през 2016 година

Известно нарастване е налице и при правосъдните производствата по Закона за протекция на детето и Закона за общественото подкрепяне, с предмет постановяване или преустановяване на ограничения за протекция на деца и на пълнолетни лица постановени под цялостно забраняване, които са с към 15% повече - общо 222 каузи. 

При бракоразводните каузи в статистическо изражение няма основна динамичност за няколко следващи отчетни интервала. Малко над 800 общо са постъпилите каузи за анулиране на брак, като с 32 повече са делата за бракоразвод по взаимно единодушие, до момента в който с 45 броя понижават делата за бракоразвод и нищожност на брака. Прави усещане наклонност за повишаване на броя на делата, формирани по спор за наставнически права при липса на подписан цивилен брак сред родителите, за изменение на ограниченията по отношение на родителските права, или за режим на персонални връзки на баба и дядо с дете - 259 бр., при 231 през предишния регистриран интервал. 

В Наказателно поделение на съда новообразуваните каузи през 2018 година са малко под 6000. Запазва се наклонността над 1/3 от всички каузи в отделението да са административно-наказателните каузи, което е индикатор за интензивност от страна на  граждани и юридически лица в обжалването пред съда на наложени им актове от другите административно наказващи органи като КАТ, Национална агенция за приходите, Инспекция по труда, Автомобилна администрация, Държавна финансова ревизия и други Ръстът при този тип каузи е с 3% повече по отношение на 2017 година

За втора поредна година в отделението 83% от всички свършени каузи са завършени в период до 3 месеца. По реда на съкратеното правосъдно разследване са  решени 42% от делата, при 46% за предишния регистриран интервал. Със съглашения са завършени 644 каузи, при надлежно 659 и 791 бр. за  предходните две години.

Спрямо предходни години се открояват по-съществени отлики при няколко типа каузи:

                - С повече от 25% се усилват наказателните каузи от частен темперамент. Това са каузи за действия, които се преследват по частен ред по просба на жители - за засегнатост или клюка -  88 бр. са новопостъпилите през годината.

                - В тригодишен интервал има 9% растеж на импортираните пред съда претенции за налагане на насилствени медицински ограничения на обособени лица. 183 са делата от този тип.

                - За поредна година понижават импортираните в съда преписки от Министерство на вътрешните работи по Указа за битка с дребното безчинство. През 2018г. те са 35, при над два пъти повече през предходните две години.

Без смяна или с незначителни промени в статистическите стойности са делата за владеене на опиати /по към 100 каузи годишно/, за похищения против собствеността – обири, грабежи, обсебвания и измами /по към 350-400 каузи годишно/, за закононарушения по превоза /по към 300 каузи годишно/. 

В Бюро “Съдимост " към Районен съд – Варна издадените свидетелства и информации за съдимост са по-малко по отношение на минали отчетни интервали, само че общият им брой от над 51 000, още веднъж подчертава над натовареността на това звено, обяснима с характерната  сезонна претовареност по Черноморието.

При държавните правосъдни реализатори новообразуваните каузи са 2003 бр.  Констатира се сензитивно нарастване в общия размер на събраните суми от длъжници по изпълнителни каузи, които са за над 7,5 милиона   лв.. Повече са и плануваните насилствени осъществявания - 1 322 бр.

Почти идентични с предходния регистриран интервал са параметрите за активността на съдиите по вписвания. Около 37 000 са постановените вписвания, отбелязвания, заличавания и избрания за отвод. 16 са оповестените и съхранявани в архивите на съдиите по вписвания саморъчни завети, а общо 437 са записаните уведомления от нотариуси за саморъчни и осъществени пред тях обществени нотариални завети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР