В района на село Новград в продължение на 35 дни

...
В района на село Новград в продължение на 35 дни
Коментари Харесай

Немски специалисти с археологически разкопки край село Новград

В региона на село Новград в продължение на 35 дни се правиха археологически разкопки по взаимен план сред Българска академия на науките и университета в немския град Тюбинген. Дейностите се осъществят с изключителната поддръжка и подпомагане на общинската администрация в Ценово. Немските археолози за пети път работят в региона като притеглят с краткотрайна претовареност и представители на локалното население. По думите на експертите сполучливо са завършени и две теренни обхождания.
„ Тази година главните изследвания бяха съсредоточени в местността „ Ярлов ров “ наоколо до Новград. Изследвахме крепостна стена в долния сектор на Дунав. Предстои интервал на обработка на откритите материали “, посочи доктор Свен Конрад, един от ръководителите на екипа. Открити са скъпи експонати от разнообразни исторически столетия. „ Намерихме движимости от интервала на късния неолит (V в. преди Христа), от тракийската ера, от ранното Средновековие. Повечето от находките са керамика. Особено скъпи са двата върха на стрели от ранното Средновековие и бронзов похлупак с изображение на човешка фигура “, добави немският археолог. 
Все още не се знае дали разкопките ще продължат през идната година, тъй като би трябвало да се утвърди продължението на плана, финансиран от немско изследователско сдружение. Някои от находките – малко бронзово ножче и части от керамиката ще бъдат изложени в залите на Русенския исторически музей. Има концепция част от находките да бъдат експонирани в музейната експозиция в Новград. По принцип всички открити експонати влизат във фонда на Историческия музей като всеки един подробност ще бъде обработен и разказан.
„ Проучванията, които са по интердисциплинарна методика, ще бъдат систематизирани и оповестени. Ще предадем всичко, което сме разкрили на Историческия музей. Надявам се, че ще продължим изследванията в региона на Таш хълм наоколо до Новград още през идната пролет, тъй като историческите пластове към късноантичната цитадела Ятрус носят доста богата информация за предишното на региона. Така ще се оформи и цялостна визия за устройството на обитаемоте места преди епохи “, сподели проф. доктор Райко Краус от университета в Тюбинген.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР