В района на Петрич започна така наречената “канабисова жътва”. С

...
В района на Петрич започна така наречената “канабисова жътва”. С
Коментари Харесай

Откриха около 200 дка канабисови насаждения в Петричко

В региона на Петрич стартира по този начин наречената “канабисова жътва”. С помощта на хеликоптер единствено за денонощие при взаимна акция чиновници на Гранична полиция и ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград са разкрили и унищожили към 200 декара насаждения от наркотичното растение. Канабисът се отглежда главно във високите елементи на планините – Беласица, Малешевска и Огражден.
Хората от село Първомай описаха, че незаконните плантации с канабис постоянно се вършат на труднодостъпни места - там, където служители на реда не минават. Стига се единствено с високопроходим джип или се върви часове пешком, осведоми Българска национална телевизия.
Според полицията обаче огромна част от незаконните наркоплантации са картографирани и известни още преди да започва акция “жътва”, тъй като даже най-затънтените терени в планините се оглеждат с хеликоптер. Така се виждат и най-малките ниви.
"Имаме открити към 60 такива ниви с канабисови насаждения, които са унищожени. Имаме формирани 83 досъдебни производства и към 25 лица има повдигнати обвинявания ", съобщи основен комисар Светлан Кичиков, шеф на Главна дирекция "Гранична полиция ".
От началото на сезона, в който канабисът стартира да зрее, досега са конфискувани и унищожени над 6 тона канабис.
"По-малко е това количество спрямо предходната година, заради обстоятелството, че стартирахме по-рано интервенцията. И тия насаждения първоначално не бяха толкоз огромни. Така че това е единствената причина, заради която не са огромни количествата ", добави Кичиков.
Тези, които отглеждат плантации с наркотичното вещество в землището на Беласица са заложили на произвдството на холандски канабис.
Семената са импорт и са от най-високо качество. Районът на Огражден планина пък е напълно засят с канабис от Албания.
"По наша констатация семената се внасят и освен семена - и подготвени такива растения, имахме хванати тъкмо такива, които бяха приготвени, с цел да бъдат засаждани разсад по-точно подготвен разсад ", сподели още той.
Все по-изобретателни стават нарушителите в развъждането на наркотичното растение. При една от последните акции служителите на реда са разкрили равнища сред дърветата в планината с капково напояване, захранвано от надуваем басейн.
Специализираната интервенция против наркопроизводството и разпространяването на дрога ще продължи до момента в който не бъдат открити и унищожени всички насаждения с канабис в района на Сандански и Петрич, увериха от Гранична полиция.
Усилено се работи и по предотвратяването на вноса на суха наркотична маса. От началото на годината хванатият изсъхнал канабис е над 550 кг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР