В Район “Северен” се отбеляза Бабинден и се пресъздаде традиционния

...
В Район “Северен” се отбеляза Бабинден и се пресъздаде традиционния
Коментари Харесай

Отбелязаха Бабинден с традиционен ритуал в Пловдив

В Район “Северен” се означи Бабинден и се пресъздаде обичайния обред, обвързван с празника. Този ден е един от огромните национални женски празници, отдаден на „ бабите “ – дамите, които оказват помощ при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са „ бабували “ на родилките.

В обедната отмора всички чиновници се събраха в заседателната зала на кметството, където се организира обичайният обред с измиване на ръцете на най-младата баба от най-скорошната родилка. След това всички, които желаят да имат отроче минават около бабата, която ги допира с водата и ги закичва със здравец.

Кметът на региона инж. Ралев подари на своите баби-служителки по забрадка и сапун, както повелява традицията и им пожела да се снабдят с още доста внуци, а те от своя страна почерпиха с пита за здраве, изобилие и благодат.

Всяка година по самодейност на моите чиновници, означаваме този ден, за което ги поздравявам. Традициите и обичаите са част от нашата история, която не би трябвало да забравяме, тъй като народ без история, не е народ – разяснява кметът Ралев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР