В район на Белфаст, където огромни стени на мира продължават

...
В район на Белфаст, където огромни стени на мира продължават
Коментари Харесай

Северноирландските националисти се готвят за историческа победа заради Брекзит

В регион на Белфаст, където големи " стени на мира " не престават да разделят ирландските католици националисти и протестантите юнионисти, утрешните английски парламентарни избори може да имат значими последствия за водещата се от десетилетия битка за сливане на Ирландия.

Джон Финюкейн, наследник на една от най-известните жертви от кървавите " Смутове " в ръководената от Англия Северна Ирландия, се стреми да стане първият националист, определен от исторически пробританския изборен регион Северен Белфаст.

Ако завоюва, 20 години след мирното съглашение, което като цяло постави завършек на три десетилетия принуждение на верска основа, това може да помогне на националистическите партии да вземат повече места в английския парламент от юнионистките си противници за пръв път от разделянето на Ирландия през 1921 година.

Подобен пробив би засилил апелите да се провежда гласоподаване за обособяване на Северна Ирландия от Англия таман в миг, когато Брекзит поражда подозрения дали Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия могат да останат дружно след излизането от Европейски Съюз.

" Тези избори са разнообразни, те отиват оттатък партийната политика. Брекзит е основният въпрос, той промени всичко ", сподели Финюкейн, който е на 39 години - възрастта, на която татко му Пат, по специалност юрист, е бил убит пред фамилията си през 1989 година.

Финюкейн споделя, че решението на Англия да напусне Европейски Съюз, против което се оповестиха 56 % от северноирландските гласоподаватели на референдума от 2016 година, е нараснало поддръжниците на неговата партия " Шин фейн ", някогашното политическо крило на Ирландската републиканска войска (ИРА).

Република Ирландия остава член на Европейски Съюз и невидимото в този момент разделяне на острова ще се трансформира в единствената сухоземна граница на Англия с Евросъюза.

След провокираното от Брекзит подписване на съюз сред " Шин фейн " и по-малката проирландска Социалдемократическа и лейбъристка партия, допитванията в този момент демонстрират, че Финюкейн съвсем се е изравнил с Найджъл Додс от Демократичната юнионистка партия (ДЮП), досегашния съдружник на английския министър председател Борис Джонсън.

Възможно е ДЮП да загуби и Южен Белфаст, само че победа в Норт Даун, където титулярът самостоятелен юнионист се отдръпва, евентуално ще попречи на националистите да я изпреварят.

ДЮП дефинира съглашението за Брекзит на Джонсън с Брюксел като изменничество, което съгласно нея основава нездравословна икономическа граница сред Англия и Северна Ирландия. Джонсън насрочи изборите, с цел да завоюва болшинство и да постави завършек на зависимостта си от ДЮП.

Междурелигиозно напрежение

Без значение какъв брой високо стои Брекзит в дневния ред, " конституционният въпрос " на Северна Ирландия продължава да господства, като множеството предизборни плакати носят било ирландския трибагреник, било английското знаме " Юниън Джак ".

Напреженията на верска основа са явни в изборния регион, на който Додс е представител от близо 20 години. Заради дългата история на безредици елементи от Северен Белфаст са разграничени с 15-метрови стени на мира, зад които двете общности живеят обособени животи.

Свален от полицията плакат обвиняваше фамилията на Финюкейн, че " е потопено в кръвта на нашите почтени ", до момента в който ДЮП упреква някогашни доброволци от ИРА, че вземат участие в предизборната акция на Финюкейн.

" Подкрепете ДЮП или ще видите по какъв начин разцепването на вота дава успеха на тези, които желаят да поведат Северна Ирландия в неверната посока и да употребяват тази победа за образуване на референдум по въпроса за границата ", съобщи Додс предишния месец при оповестяването на предизборната платформа на партията си.

Юнионистите се надяват, че заплахата от подобен исторически поврат ще стимулира тези гласоподаватели, които са подразнени от неуспехите на Брекзит.

" Не споделям позицията на ДЮП за Брекзит, мисля, че за нас ще е по-добре да останем в Европа. Аз обаче постоянно съм дал своя вот за юнионистите, а юнионистът е той (Додс). Не желаеме да изгубим мястото в интерес на " Шин фейн ", сподели гласоподавателят от Северен Белфаст Роб Джоунс.

Съгласно мирното съглашение от 1998 година Лондон би трябвало да свика референдум в провинцията, в случай че се очертае възможност болшинството гласоподаватели да гласоподават за сливане на двете Ирландии.

" Шин фейн ", чиито депутати не вземат участие в работата на английския парламент, все по-често приканва за референдум за границата, откогато болшинството британци гласоподаваха през 2016 година за обособяване от Европейски Съюз.

След като юнионистките партии изгубиха болшинството си на европейските и локалните избори, националистите се одързостиха в миг, когато демографските трендове сочат, че католиците в Северна Ирландия скоро ще станат повече от протестантите.

" Това е като отмятане на неща по лист. Техните (на националистите) доказателства ще са, че на всички избори през последните няколко години юнионистите са губели болшинството, какъв брой още доказателства ви трябват за привикване на референдум за границата? ", попита Алекс Кейн, някогашен прессекретар на пробританската Юнионистка партия на Ълстър.

" И това е единствено следващият тежък психически и политически удар за тях " (юнионистите), добави той и означи, че има " напълно действителна опция " това да се случи. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (834)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР