В ранното ми детство, през 1960-те, населението на света беше

...
В ранното ми детство, през 1960-те, населението на света беше
Коментари Харесай

Пренаселението и преселението в алтернативни реалности - заплахи пред глобалния свят

В ранното ми детство, през 1960-те, популацията на света беше станало 3 милиарда. След като хилядолетия наред е било под един милиард, то се беше удвоило за век, сред средата на 19 и средата на 20 век. Сега половин век по-късно популацията на света е 7 милиарда и половина. Живите хора през днешния ден са повече от всички мъртви — откогато съществува човешкия жанр.

Пренаселението е в основата както на екологическите проблеми по този начин и на казуса с бедността, политическата неустойчивост и войните по света. Раждаемостта е доста по-висока в по-бедни страни и по-бедните сегменти на обществото. А ранната смъртност понижава. Това води до увеличението % на небогати, гладуваши и необразовани хора по света. От друга страна пренаселението води и до съществени екологически проблеми — както до замърсяване на водата, земята и въздуха с човешки (домашни и индустриални) боклуци, по този начин и до бързо прогресираща смяна в климата. До огромна степен тя се дължи на хранителната, изключително месопроизводителната промишленост —- броят на кравите, които създават метан и способстват за парниковия резултат, е над 1 милиард в целия свят - а също и на опожаряването на джунглата —белите дробове на света —за да се разраства селскостопанската земя. Джунглата, която изчезва последователно, редуцира парниковите газове. Разбира се, селскостопанските аргументи се прибавят към индустриалното замърсяване заради използването на изкопаеми горива — тази най-добре известна причина за замърсяването на въздуха и за парниковия резултат, за световното стопляне.

Теорията на Малтус беше заклеймявана в учебниците по комунистическо време ( както и генетиката, наричана вайсманизъм-морганизъм). Pобърт Малтус беше представян като някакъв пагубен идеолог на войната и заличаването, тъй като съгласно него войните и епидемиите били средство за понижаване на популацията. Но същността на теорията на Малтус, това че популацията на света нараства в геометрична градация, а храните — в аритметична, което води до пренаселение и дефицит на храни, е потвърдено вярна. Малтус предлага като решение надзор на повишаването на популацията, точно с цел да се предотвратят глада, епидемиите и войните. Но индустриалното свръхпроизводство на селскостопански артикули през днешния ден, което Малтус не е планувал, като се изключи че способства за изхранването на неведнъж по-голямо население, има гибелен екологически резултат.

Ние безусловно си изяждаме и опустошаваме планетата

И по този начин обричаме сами себе си. Още от времето на индустриалната гражданска война съществува метафоричната визия за победа на индивида над природата. Хората водят война с природата и я побеждава. Но това е успеха на режещите клона, на който са стъпили.

Екологическите проблеми, както и проблемите с бедността и процентното увеличение на бедното и необразовано население на света, се разрастват лавинообразно - селските стопани горят джунглата, бедните напущат местата към този момент невъзможни за живеене, заради апетит, бедствия и война, и се преселват в света на богатите, в Европа и Северна Америка.

Макар и светът на богатите да понижава числено, заради по-нискака раждаемост в развитите страни, богатите страни в действителност основават проблемите, които заплашват бъдещето на човечеството и планетата. Това е по този начин още от времето на индустриалната гражданска война в Европа. Но самият свят на богатите, освен тъй като е нападнат от преселение на бедните, от ден на ден се " варваризира " от вътрешната страна, става по-неграмотен и безреден. Неограниченият достъп до цялата международна информация, даже посредством телефона ни, не води до помъдряване. Ние се заблуждаваме, в случай че мислим, че информацията в " умния телефон ", която е " на едно кликване разстояние ", е нещо, с което действително разполагаме. Тази информация не съществува за нас и не може да докара до мъдри решения преди да попадне в главата ни, преди да бъде осъзната, систематизирана и " процесирана " от личния ни мозък. Става все по-лесно човек да живее самичък. Казано е: С запитване до Цариград се стига.

Но през днешния ден можем да стигнем до Цариград от всяка точка на света
питайки единствено телефона си


Постиндустриалното общество сякаш от ден на ден се разпада на самостоятелни и неконтактуващи между тях общности, на самостоятелни един от различен човеци, живеещи в свои лични мисловни и виртуални светове. Глобалният свят става все по-хаотичен и непредвидим.

Освен пренаселението и преселиеното на популации от небогати към богати страни, другият огромен проблем на света е " преселението " от физическата във виртуалната действителност, преселението ни в различни светове. Фалшиви вести и различни действителности, даже видеоматериали от несъществуващи събития, се основават все по елементарно благодарение на компютърните технологии. С помощта на обществените медии все по-лесно и гратис се реализира

" вирусно " разпространяване на подправени вести,
на преднамерени неистини и тайни теории


С увеличението на продължителността на живота, светът се ръководи от все по-стари хора. Виждаме неспособността на някои водачи да вземат своевременни решения. Няма консенсус в обществото и разнообразни хора и общности имат вяра в разнообразни " истини ". Виждаме по какъв начин британците не могат да стигнат до консенсус за Брекзит. Президенти и министър-председатели, даже в страни където има народна власт и независимост на словото като Съединени американски щати, само че и в страни, където се организира геноцид, като Мианмар, отхвърлят безспорните обстоятелства, назовават обстоятелствата подправени вести, когато не им изнасят, промотират различни действителности, в които последователите им безусловно имат вяра.

Управляващите, както и всевъзможни бизнеси и организации, могат да употребяват интернет и различната действителност, с цел да въздействат на публичното мнение и персоналните стремежи. Никога не е било по-лесно да се въздейства на избори в други страни. Вече има доказателства, че това се пробва да прави режимът на Путин. Сигурно и други. Могат елементарно и неусетно да се промиват мозъци посредством разпространение на подправени вести и тайни теории. Възражда се национал-популизмът и изолационизмът, както и известността на властнически водачи на доста места по света. Проблемът идва и от това, че хора, родени надалеч преди осведомителната ера, по време на Студената война, когато атомните бомби, петрола и въглищата бяха най-голямото държавно благосъстояние, ръководят света.

Най-голямата опасност за света не е нито опцията за нова международна война, нито вероятната екологическа злополука сама по себе си. Най-голямата опасност е остарелият метод на мислене от на тези, които имат власт и инертността на масите живеещи във виртуалния свят. Струва ми се, че

светът може да загине най-много от личната си нелепост

— от остаряване и оглупяване. Надежда за избавление могат да предложат единствено най-младите, родените в Информационната ера, децата на новия век.

Вече се приказва, че скоро след Информационната гражданска война от края на предишния век настава нова, Четвърта технологическа гражданска война. Може би изкуственият разсъдък, който ни побеждава към този момент във от ден на ден области, не просто ще избави света от оглупяване и опустошаване, а ще наследи нашата цивилизация? Ще изчезне ли Homo sapiens? Или ще би трябвало да се пресели по други планети, откакто е изял и унищожил нашата?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР