В ранните часове на 2 януари българският военен научноизследователски кораб

...
В ранните часове на 2 януари българският военен научноизследователски кораб
Коментари Харесай

„Св. св. Кирил и Методий“ излезе от италиански териториални води


В ранните часове на 2 януари българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ излезе от италианските териториални води в Средиземно море югозападно от о-в Сицилия.

Плавателният съд държи курс запад-северозапад и ще го поддържа до вечерта, когато ще направи лек поворот и ще премине северно от крайбрежията на Тунис, само че без да навлиза в териториалните води на африканската страна.

От 06:00 часа на 1 януари до 18:30 часа на същата дата „ Св. св. Кирил и Методий “ измина почти 108 морски благи (около 200 километра).

Корабът продължава да следва маршрута си към испанското пристанище Картахена при доста удобни метеорологични условия – вълнението е към 0,5 бала, до момента в който вятърът е слаб, вариращ със скорост сред 1,5 и 5 м/сек от изток.

Корабът е на историческо първо корабоплаване към остров Ливингстън, с цел да подкрепи 31-ата българска антарктическа експедиция. Рейсът на „ Св. св. Кирил и Методий “ до българската антарктическа база на острова се чака да продължи към 40 дни.

Българска телеграфна агенция направи обиколка на навигационния мостик с капитан III сан Радко Муевски, старши помощник-командир на кораба. Плавателният съд с бордови номер НИК 421 се ръководи посредством средства за обезпечаване на навигационна сигурност.

Щурманската маса на кораба е оборудвана със следните електронавигационни принадлежности: ехолот – апарат, който мери дълбочината на водата, сателитен компас, електронна карта, UAIS (Universal Automatic Identification System) транспондер, световна сателитна навигационна система, която употребява съветската система GloNass и американската GPS Navstar, както и навтекс, който се употребява за приемане на морска навигационна информация за сигурност (maritime safety information).

На навигационната маса стоят ситуирани хартиени принадлежности за навигация, в това число навигационна карта, върху която също се нанасят координатите на кораба.

Щурманското съоръжение включва още и разнообразни сигнални знамена, които се употребяват по време на разнообразни действия, изпълнявани на кораба, към кораба и на пристанище или известяват какво е актуалното му положение. Използването на друг байрак е придружено от друг звуков сигнали. „ Корабът ми е имобилен, можете да ме заобиколите “, „ Двигателите ми работят на заден ход “, „ Нуждая се от помощ “, „ Движите се към заплаха “ са част от обстановките, които се значат, с цел да предупредят близките.

В предната част на мостика е ситуиран радар (радиолокатор), който обезпечава навигационната сигурност на плавателния съд през нощта, а и освен. Друго главно средство е и вторият радар, който е в Х band обсега, също както и първият от радарите. Този обсег прихваща талази, които са по-къси от S band вълните (покриващи честоти сред 2 и 4 гигахерца), само че са също задоволително положителни за водене на навигация.

Най-отпред на мостика са ситуирани: втори екран на електронната карта, анемометър – апарат, който мери индикаторите напразно, в това число неговата скорост и посока по отношение на борда на кораба, както и жирорипитер (gyro repeater – апарат, употребен при навигиране на кораба, когато той е покрай брега и също по този начин, с цел да се откри посоката на придвижване на близките кораби) на един от жирокомпасите на борда на кораба.

Изнесени извън, на двете крила на палубата на навигационния мостик, също са ситуирани два жирорипитера, изясни още кап. Муевски.

Мостикът разполага и с два броя радиостанции на ултракъси талази (УКВ) талази, които по време на вахта се употребяват за връзка от екипажа. Трета УКВ радиостанция е настроена на различен канал, през който се прави цифрово селективно избиране през други станции или кораби.

Оборудването включва още правоприемник на световната морска система за сигурност, както и още едно УКВ средство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР