В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана

...
В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана
Коментари Харесай

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли относно ситуацията в Либия и бежанския поток.

В рамките на съвещание на Комисията за сигурност и защита на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше извършено чуване на министъра на защитата на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска защита и сигурността на външните граници на Европейски Съюз.
Българският евродепутат в качеството си на непрекъснат член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тематика за разискване, касаеща настоящата обстановка в Либия.

Поставени бяха въпроси по отношение на блокирането на задачата на Европейски Съюз около либийските крайбрежия - „ Ирини “, контролът над енергийните доставки за Европа и преодоляване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли - Франция ще сложи ли казуса в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за налагане на Международна зона за сигурност, по този начин както извънредно интензивно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше признатата резолюция на Организация на обединените нации, в която Съветът за сигурност поддържа решението за преустановяване на бойните дейности в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли съобщи базовата позиция на своята страна, че либийската рецесия може да бъде решена единствено с политически средства и военната ескалация е неприемлива. Също по този начин заявява решимостта на Франция да употребява всички политически средства и начинания, в това число в интернационалните организации за преустановяване на бойните дейности и съблюдаване на поетите задължения пред интернационалната общественост от двете страни на спора.

В допълнение беше обширно дискутирана тематиката за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска защита и стратегическа автономност на Европейски Съюз.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по квалифицирания от Европарламента отчет за настоящото положение и бъдещите цели на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи идната седмица.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР