В рамките на три дена партията на Слави Трифонов преговаря

...
В рамките на три дена партията на Слави Трифонов преговаря
Коментари Харесай

За какво се разбраха и какво не успяха да договарят партиите до момента за съставянето на правителство

В рамките на три дни партията на Слави Трифонов договаря с останалите групи като се изключи ГЕРБ-СДС за образуването на ръководство. Сходства за правосъдна промяна и премахване на Иван Гешев като основен прокурор има с " Демократична България ", а по тези тематики и нарастването на пенсиите - с " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". И след срещата с Българска социалистическа партия се оповестиха сходни общи цели, само че и разлики - за приватизацията на Българската банка за развиване, за отдаването на автомагистрали на концесия, за демонополизация на здравната каса. От Движение за права и свободи също обявиха, че имат сходства с партията на Слави Трифонов. 

Първи на масата за договаряния седнаха от ". Срещата продължи към час и половина в Народното събрание и не беше открита за медиите. При диалозите не са обсъждани имена за министри или за министър председател, а единствено общи политики сред двете партии. Резултатът е градивен разговор и общи цели, настояват двете страни.

„ Имахме градивен диалог. Установихме нещо, което знаехме и преди този момент – че има съвпадане по главните ни политически направления. Разбрахме се и специалистите ни да проведат срещи, с цел да изчистят детайлите, защото не сме разбирачи по всичко ”, съобщи след срещата.

„ Не открих някакви основни разминавания в политиките ни. И двете страни бяхме декларирали, че задачата не е да приказваме за имена. Това е развой на диалози, в края на който се надяваме да достигнем до поддръжка ”, сподели Христо Иванов от „ Демократична България ”.

По думите на Тошко Йорданов, в случай че има държавно управление, то ще е на малцинството. „ Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия могат да гласоподават за него, в случай че виждат смисъл в провежданите политики. Спрете да спекулирате! Това не е съдружно държавно управление ”, обърна се той към публицистите.

В събота (23 юли)от Има Такъв Народ продължиха диалозите с „ Изправи се БГ! Ние идваме ”. След срещата с групировката на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, стана ясно, че диалозите са били градивни и двете страни са се разбрали за общи политики.

„ Ясно е, че желаеме едно и също. Не чакам да имаме разминавания за главните цели. В последна сметка това, което искахме на улицата, по тази причина сме и тук. По-скоро сме тук да си стиковаме позициите ”, съобщи Тошко Йорданов при започване на срещата.

„ Работим от дълго време и добре дружно. Идваме безусловно от улицата, акцията ни беше на улицата и площадите. Наясно сме с упованията на хората. Приветстваме желанието ви да поемете отговорност за лъчение на кабинет. Но чакат от този кабинет незабавно да се заеме с най-горещите проблеми ”,

Сред целите на „ Изправи се БГ! Ние идваме ” са повишение на приходите, преизчисляване на пенсиите, поддръжка за бизнеса, правосъдната промяна, ограничение властта на основния прокурор, смени във Висш съдебен съвет. Манолова благодари за поддръжката за основаване на комисия за проверка на предходното ръководство. Тя приветства желанието на „ ИТН ” да поеме отговорност за сформиране на кабинет.
 Кой ще даде поддръжка за държавно управление? Кой ще даде поддръжка за държавно управление?
Ще успее ли партията на Слави Трифонов? Големият въпрос остава и след откриването на 46-ото Народно събрание. Заявките за разговор са направени, само че не...

От Има Такъв Народ се срещнаха и с водача на. Тя зави, че Националният съвет на Българска социалистическа партия е дал мандат за продължение на договарянията с " ИТН " и другите парламентарно показани партии за основаване на държавно управление, заяви водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на Пленума на партията. Решението е взето със 120 гласа „ за ” и 1 „ срещу ”. След диалозите с Има Такъв Народ тя съобщи: 

" Има две тематики, които не одобряваме ", сподели още Нинова и добави: " Налагане на демократичен модел на ръководство и отдръпването на страната като главен регулатор и притежател. В частност приватизирането на ББР. Заявяваме желанието си Северна Македония би трябвало да стане член на Европейски Съюз, само че това не трябва да става за сметка на България ", сподели тя.

В последния ден от първия кръг договаряния за бъдещото ръководство " ИТН " се срещна с.

“Не сме желали поддръжка от Движение за права и свободи за възможен кабинет. Просто изложихме нашите цели. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха споделили, че са за правосъдна промяна. От Движение за права и свободи споделиха, че хората в кабинета са значими, само че ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни споделя кои да са хората, съобщи Тошко Йорданов след срещата.

От своя страна водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ уточни, че множеството от концепциите им с „ ИТН ” съответстват.
 Димитър Аврамов: В политиката коалиция и цели са положителни думи Димитър Аврамов: В политиката " коалиция " и " цели " са положителни думи
Има позитивно развиване в държанието на „ ИТН “. Когато влизаш от една сфера на активност, в която си доста успеш...

" Ние декларирахме, че безусловна поддръжка няма да има от наша страна. Наше наложително изискване е възобновяване на нормалността в политиката и демокрацията. Това значи държавният уред да не се употребява като бухалка против жителите и бизнеса, а в противен случай, той да действа в услуга на хората и за основаване на добър бизнес климат. Това бе изискване, от което ние няма по какъв начин да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от голяма важност за нас. Категорично декларирахме, че не желаеме да предлагаме министри ”, акцентира Карадайъ.

Тази седмица се чакат срещи сред специалисти, с цел да добавят цялата стратегия. Президентът към този момент разгласи, че ще даде първия мандат за сформиране на държавно управление, когато " партиите подсигуряват, че са постигнали резултат ".

 

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР