В рамките на третото издание на Бургас филм фест (20

...
В рамките на третото издание на Бургас филм фест (20
Коментари Харесай

Бургаски киновечери

В рамките на третото издание на " Бургас филм фест " (20 - 27 юли) ще бъдат показани над 30 заглавия от обещаващи режисьори от страните, които заобикалят Черно море.

Събитието стартира с късометражните " Той сподели Мамо " (Русия), " Живот след гибелта " (Гърция), документалният " В (инто)нацията на огромната Одеса ", филм за характерния комизъм и градски митове, свързани с украинския град. Първата вечер приключва с " Безкрайната градина ", към този момент рядко показваният дебют в киното на театралния режисьор Галин Стоев.

Сред заглавията в игралната стратегия са още награденият от фестивала " Трайбека " " Синът на София " от гръцката режисьорка Елена Псику, " Стремглаво " на Марина Степанска, която сглобява картината на паниките и очакванията на новото потомство в Украйна, " Йева " на Анахид Абад, миналогодишното арменско предложение за " Оскар ". Фигурират две оферти от Турция - " Гостът " и " Дзер ".

Организаторите на фестивала се насочват към филми и създатели, към този момент постигнали някакъв триумф, за които обаче ще е потребно да вземат участие на събитие, подкрепящо самостоятелното кино. " Като млад фестивал беше обикновено да подадем ръка на режисьори с дебютни или втори филми ", споделя Емил Ованесов, шеф на Burgas Film Fest.

" Другото, което е особено за фестивала, e, че селекцията ни се стреми да дава път на образно поетични филми и това ясно може да се види в документалната и игралната ни селекция. Развиваме и съпътстващи събития от региона на фотографията, модерна лирика и прозаичност. " Георги Господинов ще показа новия си алманах " Всички наши тела " в границите на фестивала (26 юли от 19 ч. в " Гранд Приморец " ), а омнибус филмът по негови разкази " 8`13 " е част от програмата. На о. Света Анастасия (известен и като снимачна площадка на " Островът " на Камен Калев) Симеон Венциславов, работил по филмите " Посоки " и " Ага ", ще направи работилница по сценаристика сред 25 и 27 юли.

Голямата премия ще бъде присъдена от интернационално жури, формирано от младите италиански режисьори Пипо Медзапеза и Вано Бурдули, дългогодишния сценарист и артист Христо Илиев-Чарли, полския управител Павел Кита, монтажистката и режисьорка Анна Горанова.

Цялата стратегия на събитието и всички елементи към него: на facebook.com/burgasfilmfest и burgasfilmfest.com
Q&A
Пипо Медзапеза, член на журито на " Бургас филм фест "

Какво е вашето определение за първокласен филм?
Трудно ми е да го определям, само че мисля, че качественият филм е композиция от доста сработващи се детайли. Без никакво подозрение преди всичко той би трябвало да може раздруса публиката, да я допре посредством роман за светове и персонажи. Зрителят би трябвало да може да се асоциира с тях, даже и в случай че на пръв взор те наподобяват далечни от всекидневието му.

Кои филми от балканския и източноевропейския район са ви създали усещане?
За страдание нямам доста наблюдения от последните години и ще употребявам фестивала като средство да наваксам с това, което се случва. Но боготворя киното на Мирослав Слабошпитски от Украйна, Павел Павликовски от Полша, Кристиан Мунджу от Румъния. Както и по-старите филми на Емир Костурица и Данис Танович.

Имате ли упования към това, което ще видите на Burgas Film Fest?
Очаквам да видя положителни филми, които да ме предизвикат да открия нови гледни точки, които ще ми опишат забавни истории.

Новият ви игрален филм, Il bene mio, е съвсем подготвен. Къде се чувствате най-уверен – в пълнометражното, късото или документалното кино? Имате опит и в трите.
Убеден съм, че всяка история има самостоятелен метод да бъде разказана. Страшно одобрявам късометражните филми поради тяхната гъстота и досегаемост, защото могат да се гледат по-лесно онлайн. Документалното кино ми разрешава да не се отнасям, постоянно да съм в границите на подтекста на историята. С игралното е противоположното – това е платформата, която ми разрешава да сътворявам светове, персонажи, да изградя баланс сред действителност и небивалица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР