В рамките на Типофест в събота в Пловдив се проведе

...
В рамките на Типофест в събота в Пловдив се проведе
Коментари Харесай

Конференция разкри тайната на шрифтовете

В рамките на " Типофест " в събота в Пловдив се организира интернационална конференция с известни дизайнери от страната и чужбина в региона на шрифта. " Типофест " е дизайн биенале за хора, които се интересуват от краснопис, летеринг и шрифт, което върви в София и Пловдив от 21 до 29 май. Единственият по рода си фестивал за шрифт е част от програмата на Европейска столица на културата.

В Камерната зала на Драматичен спектакъл - Пловдив лекции изнесоха експерти дизайнери от Берлин, Лондон, Москва, Копенхаген, Париж, Истанбул и други, работили в разнообразни страни в света, които показаха актуалните трендове в региона на шрифта. Проведе се и обществена полемика на тематика „ Графичната еднаквост като инструмент за връзка на културните институции “.

Голям интерес провокира лекцията " Aбецедалъ - Значение, традиция, модерност и бъдеще на кирилицата в Русия " на Тагир Сафаев от Москва, защото тематиката е близка на българите. Сафаев наблюдава историята на славянската писменост и шрифтове.

Аня Святловска, живописен шеф в Музея за история на Варшава, описа по какъв начин е внедрила нова система за образна еднаквост в музея. Като посетители на събитието бяха поканени и студио „ Пункт “ поради работата си по новото лого на „ Пловдив 2019 “.

Навлизането на компютъра и мобилните устройства всеобщо в живота от ден на ден трансформира умеенето за работата с текст и шрифт в нужда. Но и измежду занимаващите се с дизайн не е елементарно да се намерят задоволително грамотни и професионално готови експерти в региона на шрифта и типографията. Затова лекциите в Пловдив на гостуващите дизайнери и експерти бяха проследени с доста огромен интерес. От тях стана ясно по какъв начин може да се рисуват на ръка рекламни табели в Пловдив, по какъв начин другите шрифтове въздействат за възприемането на книгата, а дизайнът би трябвало да бъде незабележим за читателя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР