В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани

...
В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Независимо от скандали, разлика между ГЕРБ и БСП е 3-4%

„ В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани оставките на тримата министри. Това удължение на обстановката натрупа негативи към ръководещите “. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Евелина Славкова от Изследователски център „ Тренд “.
Ако има промяна на още министри, това ще бъде ситуационно, а не целеустремено деяние, счита тя. По думите й сега няма настройка за предварителни избори. Славкова регистрира, че Българска социалистическа партия не се възприема от хората като алтернативата, която може да застане отпред на страната. Независимо от всички разтърсвания и кавги, сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия има разлика от 3-4%. 

След неподписания декрет от страна на президента за освобождение на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с което се блокира краткотрайно процедурата по промяна на трима министри, Славкова не чака повече изненади. Според нея в тази ситуация има два значими момента:

„ Единият е с невъзможността да се откри непробиваема кандидатура във връзка с претендента за министър на превоза Александър Манолев. Това, което може би е позитивно в тази обстановка, е предварителното отдръпване. Представяме си обстановка, в която транспортният министър е с поискана оставка поради злополуката край Своге и в това време отпред на министерството застава човек, който по един или различен метод има някаква неизяснена обстановка около злополука. Това е по скоро автогол от страна на държавното управление в сравнение с някакъв сполучлив опит да смъкват напрежението с нов министър “.

Другата линия е връзките сред президентство и държавно управление, добави Славкова и изясни:

„ Това, което можем да отбележим, е опитът на президента да се нарежда доста по-ярко като политически състезател “.

По думите й с изявлението си, че няма опция за предварителни избори, президентът нанася удар на Българска социалистическа партия. От друга страна думите за ръководещите постоянно са отрицателни. Видно е, че президентът се пробва да се нарежда като трети политически център отвън институцията, безапелационна е Славкова. Според нея този разговор сред президента и премиера ще продължи да бъде изострен, а подобен вид изненади, като тази с неподписания декрет за освобождение на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, може да се следят и в бъдеще.  

Славкова означи, че информацията за номинацията на Маринов за нов вътрешен министър е излязла първо в медиите, а не от президентството:

„ Това от една страна може да бъде прочетено като опит за политически ход от страна на ГЕРБ. От друга страна може да бъде прочетено като липса на връзка сред институциите “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР