В рамките на тази Конституция - така, както тя урежда

...
В рамките на тази Конституция - така, както тя урежда
Коментари Харесай

Методи Лалов: Съдебната система все повече върви към своята гибел

”В рамките на тази Конституция - по този начин, както тя урежда правосъдната власт, и в границите на това законодателство, изключително което се създава през последните години, освен че нещата не могат да бъдат усъвършенствани, само че правосъдната система от ден на ден върви към своята крах ”.
Това сподели пред БНР някогашният ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов, който разгласи, че напуща правосъдната система.

Той е подал молбата до Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да бъде освободен като арбитър от 2 септември. Той посочи: " Направил съм своя избор и посоката, която последвам, е ясна. Може би няма някогашен правист и някогашен юрист, след няколко седмици ще мога да кажа по какъв начин е като някогашен арбитър ".

Според Лалов кадровото израстване на магистратите в България е извънредно официално и незаслужено: " Като стартираме от това, че има неравномерна натовареност - има съдилища, които се задъхват, за сметка на други, където комфортът на работа е необикновен и дори съществуването им се слага под въпрос - толкоз е ниска заетостта. Като преминем през това, че би трябвало да работят способени и стимулирани съдии, а да не се настанява чиновническият дух в магистрата. Това не може да се помени без смяна в Конституцията и законите. Това е връзката сред правосъдната система и политиката ".

Методи Лалов съобщи, че е подготвен в уместно време да се занимава и с политическа активност, тъй че да се направи нужната смяна в системата: " Първо би трябвало да приключа с работата си в Районния съд, а по-късно мога да дам цялата си интензивност в тази посока.... Наясно съм какво желая да върша, само че трябват съидейници, с които да се работи в екип ".

Според магистрата е рано да се приказва за включването му в локалните избори: " Желанието ми е да бъда деен, а тази интензивност може да добие разнообразни форами. Трудно е да дам явен отговор през днешния ден ".

Лалов предвижда, че даже Иван Гешев да не бъде определен за основен прокурор, той ще бъде сменен от човек, определен от същите хора, които са харесали Гешев: " В най-хубавият случай ще сменят обществения облик с различен, само че няма да има основна смяна в отношението към правото и в разбирането за това по какъв начин би трябвало да работи прокуратурата. При този Висш съдебен съвет, който е определен непрозрачно и се господства от политическите сили, смяна е невъзможна.... Няма да имаме добър основен прокурор при тази конюнктура в правосъдната власт.... От моя позиция кандидатурата на зам. основния прокурор Иван Гешев е безусловно неприемлива - от неговите изявления, държание и в случай че щете, от неговата биография ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР