В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан

...
В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан
Коментари Харесай

Борисов подписа меморандум за международен институт

В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан Меморандум за рамково съдействие за основаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. От българска страна документът подписа министър-председателят Бойко Борисов, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Меморандумът слага началото на тригодишен предварителен стадий за създаване на неповторимо за района високо-технологично оборудване за туморна терапия и биомедицински проучвания с протони и тежки йони от най-съвременен вид. По време на подготвителната фаза ще бъде планиран дизайнът на изследователското оборудване и ще бъде квалифициран нужният експертен потенциал от учени, инженери, медицински лица и механически личен състав за обезпечаване на работата на бъдещия Институт.

Средствата за подготвителната фаза са от Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз Хоризонт 2020. Очакват се спомагателни финансови средства за образование и инсталация от Европейската организация за нуклеарни проучвания, Международната организация за атомна сила и Центъра за проучване на тежки йони в Дармщат, Германия.

С включването си в самодейността, реализирана под наслова „ просвета за мир “, България, наедно с останалите страни в плана, декларира своята воля за подсилване на взаимното съдействие към реализиране на стабилно социално-икономическото развиване и повишение на конкурентоспособността на района на Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР