В рамките на следващите 5 до 7 години страната ни

...
В рамките на следващите 5 до 7 години страната ни
Коментари Харесай

България ще мобилизира в бъдеще над 6 милиарда лева за развитие на водородните технологии

В рамките на идващите 5 до 7 години страната ни може да активизира запас в границите на 3,2 милиарда евро (близо 6,4 милиарда лева) по разнообразни стратегии и планове, включително частни вложения, за поощряване на потреблението на капацитета на водородните технологии. Това съобщи Мария Тодорова, шеф на дирекция " Политики и разбори " към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), оповестиха от ведомството.

Тя уточни, че взаимно с представители на бизнеса и научните среди се създава Пътна карта за развиване на водородните технологии, която се стреми да ориентира промишлеността към водородно основана стопанска система, с фокус така наречен " зелен " водород.

Тодорова посочи, че финансирането на водородните технологии за произвеждане, предпазване и експорт ще бъде както с безплатни средства, по този начин и с финансови принадлежности или композиция от двете. Има голям интерес от промишлеността, сподели тя и добави, че единствено през МИР по стратегиите за " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП) и Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " е очакван набор от ограничения, свързани със зеления преход.
 Разград възнамерява да построи атомна индустриална зона
Разград възнамерява да построи атомна индустриална зона

Какво включва идейният план

Директорът на дирекция " Политики и разбори " в МИР уточни, че единствено в 20 страни в света в този момент съществуват така наречен Водородни долини, като България е една от първите, които ще поддържат реализирането на подобен план за подкрепяне на промишлеността.

" Проектът за атомна котловина в България, който се планува да се осъществя в Маришкия басейн, е един от едвам 37 такива в 20 страни все още. Проектът е и един от 9-те по Програма " Хоризонт Европа ", за които Европейската комисия обезпечава финансиране в първата покана за подаване на планови оферти през 2022 година

Проектът ще бъде подсилен и с 8 млн. евро през Програмата за просвета и нововъведения към МИР, като общо за цялостното създаване на плануванаъа атомна инфраструктура ще бъдат вложени над 30 млн. евро ", уточни още Тодорова в репортаж пред БТВ. Стартирането на плана за Водородна котловина е още през 2023 година, като срокът за осъществяването му е 5 години.

" Процедурите за внедряване на нововъведения в предприятията с общ бюджет близо 300 млн. лева, както и за създаване на нововъведения за над 120 млн. лева по ПКИП са две от опциите още през тази година промишлеността да влага в тези технологии ", уточни Мария Тодорова.

По думите й, Националният проект за възобновяване и резистентност също осъществя вложения в " зелен " преход и кръгова стопанска система, както и в климатична индиферентност. Тодорова даде образец с процедурата, която беше отворена на 14 февруари от МИР по Плана - за създаване на ВЕИ съоръжения от бизнеса. Тя е с бюджет от 200 млн. лв..

" Производството на " зелен " водород посредством електролиза на вода, захранвана от ВЕИ (напр. фотоволтаици) е несъмнено решение в посока декарбонизация на стопанската система и уместно за въглеродно интензивни производства ", сподели Тодорова. Тя посочи, че " зеленият " водород може да има голям брой приложения в индустрията, превоза, енергетиката и строителството и не замърсява околната среда.

" Той е значима суровина за редица промишлености като производството на амоняк и азотни торове, както и на стандартни горива за превоза. Водородът може да предложи чисти решения в транспортната система, посредством електромобилност на горивни кафези, с цел да бъдат понижени нездравословните излъчвания. А преобразуването и съхранението на сила под формата на водород, създаден посредством електролиза на вода, обезпечава лесното й преразпределение сред секторите и районите ", изясни още Тодорова.
 Какво съставляват
Какво съставляват " водородните долини " и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Водородът може да се употребява непосредствено като гориво или модифициран в синтетични течни горива
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР