В рамките на следващите 4 седмици интерконекторът с Гърция, по

...
В рамките на следващите 4 седмици интерконекторът с Гърция, по
Коментари Харесай

До месец може да получаваме евтин азерски газ

В рамките на идващите 4 седмици интерконекторът с Гърция, по който се чака страната ни да получава по 1 милиард кубически метра на ниска цена газ, може да проработи - в границите на месец.

Това се разбра от ексклузивен брифинг на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов в Министерски съвет. Много евентуално е това да е и последният брифинг на Петков в държавната постройка, тъй като се чака още от началото на другата седмица президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да издаде декрет за назначение на длъжностен кабинет.

" След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, през днешния ден към този момент имаме значителен прогрес с реализирането на документалната част, която е нужна, с цел да влезе връзката с употреба. Вече имаме Акт 14, като плановата компания (ISGB) е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в границите на идващите четири седмици - до края на август ", заяви министър-председателят в оставка.
 ICGB получи лиценз и в Гърция
ICGB получи лиценз и в Гърция

Очаква се КЕВР да издаде окончателното позволение за въвеждане на интерконектора в употреба

И акцентира - незабавно след излизането на Акт 16 на тръбата ще се стигне до намаляване на цената на синьото гориво . " Ползата от интерконектора с Гърция ще се усети от всеки един български жител и ще се отрази директно на цената на живота на хората - тъкмо, когато идва зимата, обвързвана с енергийната рецесия. "

Премиерът не пропусна да насочи и укори към ГЕРБ, които били протакали строителството на връзката. " През последните 12 година бяхме очевидци на политическото отвращение на ГЕРБ да приключи интерконектора Гърция-България. По този метод така наречен евроатлантици са работили прикрито в интерес на " Газпром " и срещу националните ползи. "

Петков се обърна индиректно и към бъдещия длъжностен кабинет, акцентирайки, че в случай че през идващите 4 седмици не се стигне до Акт 16, то това щяло да значи, че сме се върнали във времената, когато националният интерес не бил водещ фактор. След това държавният началник си потегли от брифинга, неоставяйки опция да му бъдат заложени каквито и да е въпроси, като остави думата на шефа на енергийното ведомство Александър Николов.
 От
От " Булгаргаз " оферират 54% нарастване цената на газа за август

От КЕВР посочили със забавяне предлагането

" Осезаемо понижаване на цената на газа " - разказа какво може да се случи в едномесечен период Николов. Макар и неведнъж питан, той не се ангажира с съответна дата, от която България ще стартира сигурно да получава действителни количества газ. " Чисто нормативно се изисква Акт 15 и Акт 16 и проби за системата за автоматизация. Иначе газ и в този момент тече, текат проби, само че от търговски порядък - още не. Точно заради тази причина в последните старания, които направихме, че подсигурихме това да се случва през различна точка, с цел да се даде въздух на изпълнителя ", колеблив бе той на въпрос на News.bg .

" При естествен порядък и политическа воля това (да получаваме действителни количества азерски газ) може да се случи ", отговори въпреки всичко на третия път енергийният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР