В рамките на преговорите за българските газови компании заради жалбата

...
В рамките на преговорите за българските газови компании заради жалбата
Коментари Харесай

Дончев: Предложихме десетки варианти за газовите компании, но ЕК не ги прие

В рамките на договарянията за българските газови компании поради жалбата за нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз са разисквани десетки разновидности за смяна на държанието на фирмите. 
 Шамар от Брюксел: Европейска комисия санкции БЕХ и Булгаргаз със 77 млн. евро
Това изяснява вицепремиерът Томислав Дончев по време на съвещанието на Министерския съвет, излиза наяве от стенограмата. Дончев разяснява тематиката, откакто преди дни стана ясно, че Европейската комисия налага санкция на „ Български енергиен холдинг “, неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България.

" Става дума за остарял проблем, датиращ от 2012 година – рекламация на Европейската комисия, че българските сдружения в енергийния бранш са лимитирали достъпа до тръбата, която идва от Румъния на различен участник на пазара. Подадена е незабавно тъжба в Европейската комисия. Преговорите, най-малко последните 3 години, ставаха или с непосредствено мое присъединяване или съм имал опция да управлявам целия развой. Тежки, дълги договаряния на всякакво равнище ", изяснява Дончев.

" Обсъждани бяха, без пресилване, десетки разновидности за ограничения, които България да предприеме, и поведенчески ограничения. Дружествата в газовия бранш, тук се има поради „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ по какъв метод да си трансформират държанието на пазара. Структурни ограничения. От българска страна нееднократно бяха предлагани всевъзможни разновидности за метаморфоза на въпросните сдружения. Смяна на принципала, извеждане на едно от сдруженията от състава на БЕХ, които не бяха признати ", добавя той.

Европейската комисия е упорствала да бъде изменен контролът върху най-малко едно от двете основни сдружения, със мощни желания към „ Булгартрансгаз “.

" На крайна фаза от договарянията от българска страна бяха предлагани, какви ли не разновидности, които да подсигуряват бистрота, надзор, основаването на второ равнище на контрол, мениджмънт, присъединяване в борда на потвърдени европейски специалисти. Но предлагането на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е промяна на собствеността на сдружението, посредством продажби на мажоритарен дял на стратегически вложител – друга европейска компания, което няма по какъв начин да бъде признато от българска страна ", продължава Дончев.

" Миналата година Парламентът ни забрани да реализираме съглашение с Европейската комисия. Естествено, никой от държавното управление не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял. Редно е да се означи, че каквито и несъгласия да сме имали, Комисията се е съобразила с всички наши причини, че санкция в оптималния размер е в положение да унищожи газовия бранш. Само да припомня, че оптималния размер на санкцията може да доближи 320 милиона, сега е 77 ", акцентира вицепремиерът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР