В рамките на последните 10 дни цените на природния газ

...
В рамките на последните 10 дни цените на природния газ
Коментари Харесай

Цената на природния газ падна под 100 евро/мВтч за първи път от началото на март

В рамките на последните 10 дни цените на природния газ паднаха от над 200 евро/мВтч до под 100 евро/мВтч. Конкретно в понеделник 21 март котировките на нидерландската газова борса TTF се търгуват за към 99 евро/мВтч, което е най-ниското равнище от началото на месеца. За сравнене в седмиците преди нашествието на Русия в Украйна газът струваше към 85-90 евро/мВтч.

Продължителният спад на цените може да бъде пояснен най-много с покачването на температурите в Европа и по-малкото ползване. Но има и други фактори - да вземем за пример за първи път от началото на зимата от газовите складове в Европа се изпомпва по-малко газ в сравнение с се нагнетява. Което значи, че на пазара има остатъци.

За момента Европа продължава да е извънредно подвластна от доставките на съветски газ (40%), което прави пазарът извънредно волатилен от всяко прекъсване или стартиране на количества газ през главните тръбопроводи като " Северен поток " и " Ямал ". През последните седмици в газовата тръба, която минава през Балтийско море, фактически доставките понижават на половина по отношение на единствено края на февруари и началото на март.

Преориентирането на Германия съумя да се усети и, където беше контрактувано построяването на два LNG терминала и увеличение на доставките към Европа, която досега основно се възползва от американските танкери с полутечен газ. За последната година, съгласно данни на Bloomberg, съвсем 30% от доставките на полутечен газ са били от Съединени американски щати, до момента в който по-голямата част от катарските са били насочвани към Южна и Източна Азия.
Реклама
За България доставките през т.н " Турски поток " не престават с обикновено движение и макар терзанията за понижаване на доставките, от началото на март те са към около 42 млн. куб.м. дневно, което е към 75% от оптималното количество, което може да върви по тръбата. Сериозно понижаване на количествата надали може да се случи, откакто по нея вървят доставките за Сърбия и Унгария. Конкретно сръбският президент Александър Вучич за следващ път заяви терзанията си, че доставките за неговата страна не би трябвало да бъдат спирани при положение, че България и Европейският съюз спрат да купуват газ от Русия. За момента последното наподобява мъчно постижимо, защото упованията за стартирането на интерконектора с Гърция да се случи през втората половина на тази година.

Ефектите от понижаващите се борсови цени на газа ще се усетят в България под формата на по-малко повишаване от 1 април. Към 10 март, когато бяха регистрирани пиковите стойности на котировките от над 300 евро/мВтч, " Булгаргаз " предвижда, че ще има повишаване с 60% от началото на идващия месец. Седмица по-късно прогнозите се свиха до растеж от 30%, а в този момент може да се чака в допълнение понижение на това повишаване. Окончателното заявление ще импортирано в КЕВР на 31 март.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР