В рамките на посещение в Норвегия вицеканцлерът и министър на

...
В рамките на посещение в Норвегия вицеканцлерът и министър на
Коментари Харесай

Берлин: Путин загуби лоста за газов натиск върху Европа

В рамките на посещаване в Норвегия вицеканцлерът и министър на стопанската система и опазването на климата на Германия Роберт Хабек изрази убеденост, че Русия е изгубила опцията да оказва напън върху Европа, употребявайки природния газ като инструмент, цитира думите му английският вестник The Guardian .

На взаимна конференция с норвежкия министър председател Йонас Гар Стьоре в Осло Хабек изрази внимателен оптимизъм по отношение на енергийните доставки за страната. Той призна, че нахлуването на Русия в Украйна е хванало Берлин в уязвим миг, защото е бил прекомерно подвластен от доставките на природен газ през газопровода " Северен поток 1 “ и не е съумял да сътвори инфраструктура за различни канали за доставяне.

" Германският проблем или централноевропейският проблем беше, че половината от нашите яйца бяха в кошницата на Путин. И той ги счупи “, означи Хабек.

Въпреки това при започване на 2023 година Германия съумя да размени съветските доставки на газ, нефт и въглища с други канали, като да вземем за пример с бързо построени терминали за полутечен природен газ (ВПГ) и повишен импорт от Норвегия, която в този момент се трансформира в най-големия снабдител на синьо гориво в Европа, добави министърът.

" Сега мога да кажа, че складовете в Германия са цялостни на към 90%, ще оцелеем тази зима, а цените падат “, означи Хабек.

Тъй като Централна Европа се радва на относително мека зима е " много евентуално “ нейните складове да не бъдат напълно изпразнени в края на студения сезон, добави още той.

На собствен ред норвежкият министър на енергетиката Терие Асланд означи, че през 2023 година страната му ще може да достави на Европа 122 милиарда кубически метра природен газ, което е с 8% повече по отношение на 2021 година

От 1 януари 2023 година Германия изцяло се отхвърли от съветския нефт, а по-рано – от съветски газ и въглища. На 3 януари в Германия беше доставена първата партида полутечен природен газ от Съединени американски щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР