В рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)

В рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ...

Може ли Ирак да последва Катар към изхода на ОПЕК?.


В рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да назрява нов развод след решението на Катар да напусне организацията от началото на следващата година, пише енергийният анализатор Тим Дайс за Oilprice.com. Още по тематаРойтерс: В ОПЕК има предварително споразумение за свиване на продукциятаОПЕК чака решението на Путин в борба за сделка за намаляване на доставките на петролКои са най-големите политически рискове за световната икономиката през 2019 г.?

Според Майкъл Коен, ръководител на отдела за проучване на енергийните пазари в Barclays, Ирак, вторият по големина петролен производител в картела, може да се окаже следващият представител, който ще напусне ОПЕК.

„Ирак много често не успява да постигне поставените си цели и ако редуцирането на производството се окаже прекалено сериозно, страната най-вероятно ще избере своя интерес и ще прекрати членството си в организацията“, смята Коен.

През миналия месец петролният износ на Ирак спадна до най-ниското си ниво от седем месеца насам заради неблагоприятните метеорологични условия в южните части на страната, където се намират големите пристанища.

Според изявление на иракското министерство на петрола и съобщението на S&P Global Platts федералният износ на страната за ноември възлиза на 3,372 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от април тази година.

Коен се позовава и на скорошните сигнали от Саудитска Арабия, която предложи да бъде намалено производството на петрол, за да повиши цените на изкопаемото течно гориво, които се понижиха с около 30% през последните два месеца.

Растящата загриженост около наблюдаваното повишаване на доставките на петролните пазари в глобален мащаб напоследък изнервя Саудитска Арабия, принуждавайки я да обърне внимание на рекордните 11 млн. барела на ден, които произвежда.

Износът на петрол от САЩ също поставя рекорди, доближавайки се до 11,5 млн. барела дневно.

Растящото производство от САЩ, Русия и Саудитска Арабия оказва допълнителна тежест на пазарите, към която могат да се добавят икономическите проблеми, завладели развиващите се пазари и прогнозите около забавянето на икономическия растеж, причинено от търговското напрежение между Вашингтон и Пекин.

През последните няколко дни цената на петрола отчете леко повишение заради надеждите, че САЩ и Китай ще успеят да постигнат търговско примирие през следващите три месеца. Въпреки това, ако не се договори споразумение и американският президент Доналд Тръмп увеличи митата върху вносните китайски стоки от 10 на 25%, ръстът на световната икономика и търсенето на петрол ще бъдат поставени под огромен натиск, смята Дайс.

Съществува история на противоречия между ОПЕК и Ирак, която датира някъде от края втората война в Персийския залив от 2003 г., главно заради осакатеното петролно производство в страната – от 3,5 млн. барела дневно след военната интервенция на американските силни в Ирак продукцията на петрол спада до 900 хил. барела на ден.

Оттогава Ирак продължава да се съобразява с изискванията и решенията на ОПЕК, особено по отношение на редуцирането на производството.

На фона на продължаващите въпроси около понижаването на петролната продукция Ирак обяви, че възнамерява да разшири своя продуктов капацитет през 2019 г., съсредоточавайки се върху южните петролни находища и сключването на сделки за доставки на международно ниво.

Ирак се е устремила към постигане на целта от 5 млн. барела дневна продукция през следващата година, като се очаква износът да нарасне до 3,8 млн. барела дневно.

Една от основните пречки през ефективното редуциране на петролното производство в рамките на ОПЕК, според Дайс, е именно фактът, че Ирак увеличава своята продукция, което неминуемо ще противопостави страната на възгледите на Рияд.

Източник: investor.bg