В рамките на операцията служители на сектор „Трафик на хора“

...
В рамките на операцията служители на сектор „Трафик на хора“
Коментари Харесай

ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца


В рамките на интервенцията чиновници на бранш „ Трафик на хора “ - ГДБОП, взаимно с представители на Национална комисия за битка с трафика на хора, са направили инспекции на лица с рисков профил. Съгласно проекта за провеждането на интервенцията, дейностите са обхванали територията на Летище-София и на Граничен контролно-пропусквателен пункт в страната. Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ са оказали подпомагане с оглед непрестанен продан на оперативна информация и координацията с останалите участващи страни.Проверени са близо 200 души с рисков по повод трафика на хора профил, както и близо 50 персонални документа за идентичност заради подозрение, че са фалшифицирани.

В хода на интервенцията са раздадени над 700 превантивни брошури. Служители на бранш „ Трафик на хора “ при ГДБОП – Министерство на вътрешните работи и представители на Националната комисия за битка с трафика на хора са провели и беседи на тематика „ Трафик на хора “ с възпитаници от столична гимназия, като са ги срещнали детайлно със спецификите на закононарушението и с това по какъв начин да се предпазят от замесване в обстановка на трафик.

Освен България, в „ Съвместни дни за деяние против трафика на деца “ са взели участие Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Унгария, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на всички изброени страни, както и представители на други ангажирани с казуса институции (социални служащи, представители на общини, Неправителствени организации и др.) са обединили старания за идентифициране на евентуални жертви на закононарушението.

В рамките на интервенцията, на територията на Европейския съюз са тествани над 127 000 лица, 63 800 транспортни средства и 1 100 местоположения (сред които частни парцели, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове). Проведени са превантивни акции в образователни заведения за повишение на информираността по повод трафика на хора.

Извършени са 34 ареста на обвинени в трафик на хора, както и 36 ареста за други осъществени закононарушения като обири, незаконна миграция и разпространяване на нецензурен материали с ненавършили пълноправие лица. На територията на Европейски Съюз са разпознати 206 евентуални жертви, 53 от които малолетни. Във връзка с това са стартирани 31 нови следствия по трафик на хора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР