В рамките на офанзивата си талибаните са иззели американски биометрични

...
В рамките на офанзивата си талибаните са иззели американски биометрични
Коментари Харесай

Лоши новини за афганистанците, помагали на САЩ

В рамките на офанзивата си талибаните са иззели американски биометрични устройства, посредством които биха могли да съберат данни за жителите на Афганистан, оказвали подпомагане на военните на Съединени американски щати, оповестява изданието The Intercept, базирайки се на източник в Командването за специфични интервенции на Съединени американски щати, съобщи организация " Фокус ".

Устройството – HIIDE, съдържа данни за пръстови отпечатъци, очен ирис и биографична информация за обещано лице. Оборудването се употребява за достъп до огромни бази данни, които съдържат информация и за голям брой афганистанци. „ Ние обработвахме данните на хиляди локални поданици дневно, трябваше да събираме разследващи данни, да търсим самоубийствени жилетки, оръжия и доста други “, изяснява източникът. „ [HIIDE] беше употребен като инструмент за биометрична идентификация, с цел да помогне на локалните лица, които работят за обединението “.

Военните означиха, че макар достъпа до оборудването, талибаните няма да могат да получат неотложно данните, защото това изисква специфични принадлежности. В същото време събеседникът на изданието изрази угриженост, че пакистанските разузнавачи могат да оказват помощ на терористите. Бившият офицер от военното разузнаване Уелтън Чанг, който сега е механически шеф на Human Rights First, сложи под въпрос дали персоналните данни на жителите на Афганистан са предпазени.

„ Не мисля, че някой в миналото е мислил за поверителността на данните или какво да се прави, в случай че системата попадне в неверни ръце “, разяснява Чанг. Изданието отбелязва, че с цел да разпознават терористи и нарушители, американските военни бяха изправени пред задачата да събират биометрични данни от 80% от жителите на Афганистан. По-рано талибаните започнаха да ревизират мобилните телефони на цивилни за „ неуместно наличие “. В тази връзка афганистанците отстраняват фотоси и контакти от устройствата и унищожават документи, с цел да защитят себе си и своите фамилии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР