В рамките на март закриването на спецъсъдът и спецпрокуратурата трябва

...
В рамките на март закриването на спецъсъдът и спецпрокуратурата трябва
Коментари Харесай

Надежда Йорданова се зарече: Спецсъдът ще бъде закрит до март

В рамките на март закриването на спецъсъдът и спецпрокуратурата би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание. Това съобщи пред БНР правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея периодите са изцяло реалистични. Прдложението се поддържа от по-голямата част от ръководещата коалиция, в това число " Продължаваме промяната " и " Да, България ", чийто министър е Йорданова.

Предлаганите от държавното управление промени плануват закриването тези институции и прекачване на висящите каузи в Софийски градски съд (СГС). Тези, които към момента не са почнали, би трябвало да бъдат трансферирани в окръжните съдилища по места. Според министър Йорданова каузи няма да бъдат прекратявани.

В момента спецсъдът гледа редица производства против известни предприемачи и олигарси като Васил Божков, Николай Банев, Ветко Арабаджиев, Миню Стайков, братя Бобокови, както и процесът за източване на КТБ. " Политическата воля за закриването на профилираните съд и прокуратура няма да бъде изменена. Нашата позиция е, че няма потребност от такава прокуратура и съд ", съобщи Йорданова.

Позицията на Висшия правосъден съвет, както и на прокуратурата, е, че това не трябва да се прави. Правосъдният министър изясни, че се работи с представители на правосъдната система, с цел да се подсигурява, че каузи няма да се приключват. От коментара й пред БНР през днешния ден обаче стана ясно, че закриването не предстои на коментар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР