В рамките на крайния срок – 20 май 2020 година,

...
В рамките на крайния срок – 20 май 2020 година,
Коментари Харесай

Ученици от ПГЯЕ „И. Курчатов“ в Козлодуй се включиха в състезание на МААЕ

В рамките на крайния период – 20 май 2020 година, екип възпитаници от компетентност „ Управление на радиоактивни боклуци “ в ПГЯЕ „ И. Курчатов “ в Козлодуй се включиха във втория стадий от интернационално съревнование, оповестено от Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ).

Предисторията
През ноември м. година Професионалната гимназия получи покана от МААЕ за присъединяване в влиятелен конкурс за средношколци на тематика „ Предизвикателства и благоприятни условия “. Според регламента учениците би трябвало да показват план, който предизвиква полемиките и да покачва осведомеността по отношение на потреблението на цифрови технологии за подкрепяне на образованието в нуклеарната промишленост с акцент върху нейната роля за справяне с изменението на климата. Финалистите в състезанието ще получат опция персонално да показват плановете си на конференцията Nuclear Knowledge Management and Human Resources Development в Москва, където ще бъде разгласен тимът победител.
Професионалната гимназия отговори на предизвикването, като образува тим от три девойки от 8 „ В “ клас – Анелия Джуркова, Анна-Мария Иванова и Катрин Спасова, учащи се в компетентност „ Управление на радиоактивни боклуци “. Като първа стъпка до 31 януари, екипът на ПГЯЕ показа обобщение на план, с който да взе участие в надпреварата под управлението на техния класен началник инж. Надежда Ранделова. На 21 февруари МААЕ разгласи тимовете, чиито резюмета бяха утвърдени. Проектът на ПГЯЕ „ И. Курчатов “ бе определен за осъществяване измежду 200 други тима от 30 страни и бе позволен до идващ стадий на надпреварата. ПГЯЕ изпрати своя план „ Ядрено бъдеще за чиста планета “, само че при създалата се обстановка с разпространяване на COVID-19, MAAE отсрочва оповестяването на финалистите.

Екипът и концепциите му
„ Ние, учениците от единственото учебно заведение в България, което приготвя фрагменти за първата атомна електрическа централа в Козлодуй, одобряваме предизвикването да участваме в International Student Competition на МААЕ. В плана, който изпратихме, „ Ядрено бъдеще за чиста планета “, демонстрираме по какъв начин може да се съчетаят опциите за образование по специалностите „ Ядрена енергетика “ и тази, в която се образоваме, „ Управление на радиоактивни боклуци “. Представяме също модерни практики за реализиране на концепциите ни с потребление на нововъведенията и STEM образованието в новооткритата компетентност „ Управление на радиоактивни боклуци “ и компетентност „ Ядрена енергетика “. Чрез плана насочваме обръщение към младежите на нашата възраст да споделят и последват нашите действия, които оказват помощ в мотивацията за учене, асимилиране и използване на знанията ни. Вдъхновени сме освен от опцията да представим концепциите си, само че и да подобрим социализацията си и контактите с връстници от целия свят въз основата на общото ни виждане за значимата роля на нуклеарната промишленост. В плана описваме за действителни обстоятелства и забележими резултати от образованието и учебния живот в ПГЯЕ и партньорството ни с Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ и „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД.
Бъдещето стабилно развиване на нуклеарната технология и нейната роля за справяне с изменението на климата са директно свързани с безвредната употреба на нуклеарните съоръжения. Убедени сме, че единствено посредством беземисионно произвеждане на електрическа енергия от АЕЦ и безвредно ръководство на радиоактивните боклуци, можем да спасим бъдещето на нашата планета. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР