В рамките на Коледно-новогодишното пазаруване и базарите като че ли

...
В рамките на Коледно-новогодишното пазаруване и базарите като че ли
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:„Рискът от опасни стоки по време на Коледното пазаруване е по-голям“

В рамките на Коледно-новогодишното извършване на покупки и базарите сякаш е по-завишен рискът от това да попаднем на рискови артикули – такива, които крият опасности за здравето на хората. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Нашият ден “ по стратегия „ Христо Ботев “ на БНР.

Като образци той даде детските и бебешките облекла с връзки, които могат да се закачат за транспортно средство, както и тези с дребни елементи и декорации, които пък при отделяне от облеклото съществува риск да попаднат в дихателния тракт на малчугана. Председателят на КЗП загатна и стоките, които имитират храни – свещи и други произведения, които от време на време толкоз успешно наподобяват хранителен артикул, че даже и възрастен човек може да си намерения, че е същински. Той акцентира и това, че е добре потребителите да внимават от какви източници пазарят.

Маргаритов уточни, че в навечерието на Коледно-новогодишните празници и заради сериозния растеж на покупките Комисията подхожда извънредно съществено освен като наличие с контролната си активност, само че и като препоръки към потребителите. Той цитира изследване, съгласно което към 25% от месечните си приходи българските консуматори ще похарчат към Коледа и Нова година и то най-вече за дарове. „ По този индикатор ние сме на четвърто място измежду изследваните страни в целия свят, като преди нас са Мексико, Бразилия и Румъния “, сподели още ръководителят.

Димитър Маргаритов напомни, че закупени през интернет дарове могат да бъдат върнати в 14-дневен период, даже когато към този момент са били поднесени на този, за който са били предопределени. „ При облеклата може цветът да се окаже, че не е мечтаният, да не стои задоволително добре като модел и така нататък Правото на отвод е абсолютно, само че по тази причина би трябвало лицето, на което е подарена въпросната движимост, да има задоволително информация към кой търговец да се насочи, с цел да може да упражни това право на отвод “, сподели той.

Правото на претенция, което имат потребителите, когато стоката даде недостатък, може да бъде упражнено без значение от това дали покупката е от интернет или от магазинната мрежа. „ Търговецът е задължен да одобри назад развалената стока и да се опита да извърши ремонт, по негова преценка може да извърши подмяна. Когато търговецът е направил три безуспешни опита да ремонтира въпросната стока, той следва да върне парите на клиента си. Има търговци, които под формата на добра процедура, са склонни още в първия случай на недостатък или да заменят, или по избор на клиента да върнат парите. Ние насърчаваме такива положителни практики, само че не можем да задължим търговците да го създадат, в случай че те са решили да приложат прецизно буквата на закона “, разяснява ръководителят на КЗП.

Маргаритов удостовери, че Комисията ще продължи да следи пазара на предлагането на алхокол в заведения във връзка идните празници и през зимния туристически сезон. Той напомни, че при към 10% от тестваните през летния сезон случаи най-вече в заведения към ол-инклузив комплексите инспекторите са открили предлагането на разводнен алкохол. Макар това да не крие опасности за здравето, удря потребителите по джоба и съставлява нарушаване, което се глоби. Председателят на КЗП предложи да не се гласоподава доверие на амбулантните търговци, „ които могат в багажника на колата или на капака начело да продават ракия, вино и какво ли още не с непостоянен поризход “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР