В рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018 на 15 декември,

...
В рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018 на 15 декември,
Коментари Харесай

Професионалисти и любители с коледно надиграване в Русе

В рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018 на 15 декември, от 17:30 ч. , в зала „ Дунав” ще се организира обичайното Коледно надиграване, проведено от Община Русе и ФТТ „ Найден Киров”. Водещ на фолклорната демонстрация ще бъде артистът Илия Деведжиев.
Имените русенски фолклорни танцови ансамбли ще вдигнат градуса на публиката. Сред тях са: ФТС „ Зора”, „ Зорница”, ФТТ „ Найден Киров”, ФТА „ Здравец”, „ Русчуклийче “. Ще вземат участие и клубове за национални танци, които напоследък впечатляват експертите. Те са: Школа за фолклорни танци „ Играорци”, Клубове за национални танци „ Чанове” и „ Нашенци “.
В състезанието ще се състезават деца до 14 година и младежи от 14 до 19 година, а авторитетното жури е формирано от хореографите Ренета Стефанова, Боян Тончев и Йордан Йосифов. В конкурсната стратегия спечелилите ще получат грамоти, както и атрактивни награди от „ Кауфланд” - Русе. В „ Надиграване от публиката “ всеки фен може да стане деен участник. При тях конкуренцията ще бъде с „ Право хоро “ и „ Ръченица “. Ще се дефинират Мис и Мистър Танц 2018. Те ще бъдат от заелите първо, второ и трето място спортни двойки, както и отличените в конкуренцията на публиката. Ще бъде присъдена и Награда за най-артистично наличие, учредена от ФТТ „ Найден Киров” на името на неговия основател – хореографът Иван Донев.
На Коледното надиграване публиката ще се запознае с най-новата танцова режисура на ФТТ „ Найден Киров “ с гл. живописен началник Богдан Донев. Тя пресъздава обичая от с. Кошов Джамал, приет от ЮНЕСКО за едно от Живите човешки съкровища. Главното настоящо лице в ритуала е Татунчо - творение, което гони злите сили и благославя за благодат. Постановката се осъществя с финансовата поддръжка на Община Русе по Програма „ Култура “.
„ Джамал “ е бит, с който в село Кошов гонят злите духове на Ивановден. Това е зимна обредна игра в интервала след мръсните дни, като в нея вземат участие единствено мъже. За първи път обичаят е бил изпълнен през 1875 година, а през последните десетилетия се пресъздава постоянно от 1976 година от фолклорната група на село Кошов. Фантастичното животно Татунчо наподобява ужасно и е придружавано от мъже, облечени с носии, с маски от кратунки на лицата и по две дървени саби в ръцете. Водачът на тайнственото създание желае позволение от кмета да обиколи селото, демонстрира паспорт и по-късно, до момента в който танцуват, детето на домакините припада. Дъхът на Татунчо го избавя, а по-късно, когато самото животно пада на земята, лекарят го подвига на крайник със самодивски прахуляк.
Жителите на Кошов имат вяра, че ритуалът фактически закриля селото. „ Няма никакви заболявания, никакви епидемии, всички са здрави, щастливи, булките по две раждат, близнаци. Джамалът се предава по завещание, има доста младежи и деца, които вземат участие. Това е една традиция на селото и, доколкото знаем, на никое място в България няма подобен бит и по тази причина си го поддържаме “, споделя ръководителят на фолклорната група Атанас Атанасов. Самодейците от Кошов показват обичая в България и по света с голям триумф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР