В рамките на инициативата WiFi4EU вече функционира третата инсталирана точка

В рамките на инициативата WiFi4EU вече функционира третата инсталирана точка ...

Русенци вече имат безплатен Интернет и в Парка на младежта, около Вазата.

В рамките на инициативата WiFi4EU вече функционира третата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до Интернет в Русе, която обхваща района около Вазата в Парка на младежта .
 Първата точка за безплатен Интернет бе инсталирана през месец май и е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата. Миналият месец започна да функционира и безплатната мрежа на пл. „Батенберг“. Предвижда се безплатната за гражданите услуга да се предлага и на крайбрежната алея.
 За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез него се  подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 български общини.
Припомняме, че Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата. Споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от Общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.
Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталиране на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Русе осигурява, надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

Източник: actualno.com