В рамките на едва 15-минутна дискусия прокурорската колегия на ВСС

...
В рамките на едва 15-минутна дискусия прокурорската колегия на ВСС
Коментари Харесай

Ние нищо не можем да направим, но накрая ще сме виновни... ВСС препрати писмото за натиска върху Живко Коцев

В рамките на едвам 15-минутна полемика прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (ВПС) препрати към основния контрольор Теодора Точкова писмо от Атанас Славов - има ли данни за дисциплинарни нарушавания на висши прокурори по случая с Живко Коцев.

Това стана, въпреки че самият Славов по този начин или другояче е отправил до Висшия прокурорски съвет, Инспектората към Висш съдебен съвет и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС Галина Захарова настояването за " цялостна инспекция на изказванията на Живко Коцев и вероятно търсене на дисциплинарна отговорност от административни ръководители в прокуратурата ".

Става въпрос за изявленията на окончатено уволнения през днешния ден Живко Коцев - че Борислав Сарафов, само че и шефката и зам.-шефът на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова и Христо Кръстев(плюс този на КПК Антон Славчев, който сред другото също към този момент е прокурор), са го натискали на 3 април да си подаде оставката. Както е известно, експремиерът Николай Денков също насочи сигнал, единствено че, доколкото засяга Сарафов, го адресира до специфичния прокурор за следствие на възможни закононарушения на Главния или негови заместници.

По отношение на другите Атанас Славов написа въпросното писмо до ВПС, който е и единственият дисциплинарно наказващ орган за прокурори и следователи. Славов задаваше 5 въпроса:

1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

2. Ако се е състояла, каква е била задачата и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение е извършена срещата?

3. На какво правно съображение и в какво качество и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов персонално е участвал на тази среща и какви разпоредби са дадени, в случай, че съгласно последните промени на Конституцията основният прокурор е само директен административен началник единствено на Върховната прокуратура (чл. 126, алинея 2 КРБ), има единствено представителни функционалности по отношение на цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда директно във връзка с висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.

4. Кой е провел и координирал присъединяване на всички представени в срещата, забъркани ли са трети лица, в това число настоящи политици?

5. Оказвани ли са напън и/или насила върху Коцев и в случай че да, с каква цел? (рподчертаванията са на редакцията а Клуб Z).

Министърът поясняваше, " в случай че посочените обстоятелства се потвърдят, да се пристъпи към произвеждане по осъществяване на дисциплинарна отговорност за осъществено тежко нарушаване на служебните отговорности, както и на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".
Като стена: не ние сме компетентни, министърът е бързал
Днес кадровиците бяха единомислещи - самият министър на правораздаването в действителност може да инициира търсене на дисциплинарна отговорност. Инспекторатът също. Но не и те. А фразата " нищо не можем да създадем "  се чу няколко пъти, в изявленията на всички говорещи до един и под разнообразни форми.

Те вкараха като изключителна точка в дневния си ред писмото на министъра, дотолкоз, доколкото е адресирано и до тях. Това бе и последната точка от дневния ред - към 12 ч и те осезаемо бързаха да си вървят по други работи.

Гергана Мутафова незабавно сложи въпроса каква е компетентността им да правят " инспекции и следствия по по този начин заложените въпроси ".

Калина Чапкънова не виждала посочено съответно правно съображение, което да кореспондира с техните пълномощия, както и се оплака, че " не са приложени каквито и да е писмени документи, доказателства или да има искане за събиране на такива ".

На няколко пъти кадровиците повтаряха с схващане, че " явно е бързано ", намесиха и случилата се през вчерашния ден промяна на държавните управления...

" Онова, което бихме могли да създадем, е единствено да приемем за сведение този сигнал. Истината би могла да се откри от ИВСС и прокурора, проверяващ основния прокурор. "

Йордан Стоев (човекът от прословутия запис, който нареждаше от името на някой си " Банкята "  на Иван Гешев по какъв начин и къде би трябвало да се отдръпна - б.р.) също разгласи, че бил " малко сюрпризиран " и че е напълно в нейната подготвеност (на Точкова) да извърши каквато и да било инспекция.

А като извърши преценка дали са налице данни за дисциплинарни нарушавания, в случай че има такива данни, тя е длъжна да сезира ПК на Висш съдебен съвет.

" Това е редът и нищо отвън този ред ние не можем да създадем. Да изготвим едно писмо до госпожа Точкова ", предложи той.

Евгени Иванов се включи да оплаче хорската непросветеност и че се...

" Изморил от фриволното пояснение на законовите разпореждания и Конституция… Разширително пояснение "  (всъщност Атанас Славов има докторат по конституционно право в СУ " Св. Кл. Охридски " и докторат по право в Университета на Глазгоу и преподава като доцент по публичноправни науки - бел. ред. на Клуб Z).

Ние нямаме никакво пълномощие да предизвикваме и образуваме дисциплинарно произвеждане. Очевидно би трябвало да продължим да го повтаряме, с цел да може някой да го асимилира какво значи. "

И той сподели, че е добре че са сезирани специфичният прокурор и инспекторатът и че " оттук нататък ВСС нищо не може да направи ".

В последна сметка в случай че Инспекторатът на Висш съдебен съвет откри " нещо, което да може да влече дисциплинарна отговорност ", кадровиците са сигурни, че оттова ще го  изпратят на способния орган. Тоест - на тях.

Калина Чапкънова също разгласи, че " тук това нещо е неприложимо " и че " нищо не можем да създадем ".

Огнян Дамянов обобщи, че " виждал едно дежавю от сезиране и самосезиране на органи - от предходната година ", като очевидно се подигра с времето на Гешев.

Той изреди: основният секретар на Министерство на вътрешните работи сезира министър-председателя, той сезира своя министър на правораздаването, той сезира тях, министър-председателят пък редом сезира Върховния касационен съд.

" Министерството на правораздаването е способен орган да инициира дисциплинарни производснва. Той да извърши инспекция. Вместо да осъществя тези свои пълномощия, той още същия ден го праща до Прокурорската гилдия – явно знаейки, че тя няма право да инициира дисциплинарни производства ", най-малко призна правните знания на Славов Огнян Дамянов.

Дамянов обаче прозря още, че огромната цел е " по-късно да бъдат посочени виновници за бездействието, което всекидневно е Висш съдебен съвет ".

Съветът гласоподава да се изпратят писмата на основния контрольор Теодора Точкова, която след осъществяване на инспекция, ако реши, да уведоми за нейните резултати Прокурорската гилдия.

Клуб Z припомня, че същият състав на ВПС, т. е. - същите кадровици, на по-предишното си съвещание на 27 март 2024 г. описаха истински апокалипсис, който настъпва след конституционните промени - тъй като от Народното събрание щели да бъдат излъчени членове, които ще са всевластни. От тях " ще зависи всичко - от основния прокурор до последния младши прокурор ", те ще вземат решение кои да са административните ръководители, ще дефинират кариерното развиване, както и дисциплинарните производства.

" А това е  грубо оръжие в ръцете на недобронамерени хора ", каза тогава Евгени Иванов по мотива - какъв брой ще са огромни правовощията и какъв брой ще са всевластни новите членове.

Естествено - предметът на активност и пълномощията на сегашия и на бъдещия ВПС са изцяло едни и същи. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР