В рамките на една година в Бургас имаше редица протести

...
В рамките на една година в Бургас имаше редица протести
Коментари Харесай

Живко Табаков: Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже имат ли доверие гражданите в институциите

" В рамките на една година в Бургас имаше редица митинги против мръсния въздух. Недоволството на хората по тематиката, в това число и в обществените мрежи, е очевидно. Обещанията на кмета Николов и Регионална инспекция за опазване на околната среда не успокоиха напрежението измежду жителите. С този референдум бургазлии ще излязат до урните и ще кажат: " Ние нямаме доверие в институциите!``, съобщи по време на постоянната Комисия по туризъм общинският консултант Живко Табаков.

Табаков бе безапелационен, че в случай че общинска администрация е имала предпочитание да се оправи с казуса без референдум, е разполагала с цели 11 години да го направи, с цел да не стига до това състояние.

" Не одобрявам причините на общинските съветници на ГЕРБ, а и на някои други, че парите, които ще бъдат изхарчени за организирането на локален референдум за по-чист въздух, са пари напразно. ГЕРБ се пробват да спестят от здравето на бургазлии 200 хиляди лв., в случай, че Община Бургас разполага с 250 милиона. И какво значи можехме да внесем докладна бележка по този въпрос – да го бяхте създали. Срамно е, че за 30 години народна власт в Бургас референдум ще се състои  за повторно и някой дръзва да оспорва правото на бургазлии въобще ", разяснява още Табаков.

11 общински съветници сложиха подписи под предлагането в Бургас да се организира референдум за по-чист въздух. Инициативата е на " Движение България на гражданите``, които при започване на месеца проведоха кръгла маса по тематиката. Предложението, подкрепено от разнообразни представители на политически партии и самостоятелни общински съветници, ще влезе в дневния ред на 49-то съвещание на Общински съвет в края на месец ноември. Референдумът, който съгласно законовата рамка би трябвало да се организира на 27 януари 2019 година, ще бъде по следните въпроси:

1. Считате ли, че е належащо Община Бургас да предприеме всички спомагателни ограничения, съгласно настоящото законодателство, за ограничение на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?;

2. Искате ли Община Бургас да подписа контракт с самостоятелна интернационална организация за правене цялостен разбор на въздуха в общината и осъществяване на ежемесечен мониторинг на индикаторите и нездравословните излъчвания във въздуха?

Подписалите се под докладната общински съветници смятат, че ограниченията, които Община Бургас е подхванала в последните години в посока възстановяване качеството на атмосферния въздух, са незадоволителни. Затова считат, че тези въпроси са от огромно публично значение и е редно и демократично даването на опция бургазлии да изразят своята воля, базирайки се на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

" Разбираме, че на територията на община Бургас липсват огромни вложения в индустриалния бранш към този момент доста години. Но в това време сме безапелационни, че това не е съображение, с цел да не се желае мнението на хората, когато се касае до заобикалящата ги среда. Без да разясняваме изрядността на заводите, тъй като по този мотив нееднократно са правени инспекции от страна на способените органи, които са се произнесли и издали нужните наставления, имаме вяра, че няма размер на инвестиция, който да е над човешкото здраве, колкото и пари да са вложени, и колкото работни места да са открити ", се споделя още в документа. 

Съветниците са уверени, че по-честото образуване на референдуми – директна форма на ръководство в демократичните общества, би дало по-голяма опция на бургазлии да изложат мнението си, да се самоорганизират, да се сплотяват по значими тематики и проблеми, да излагат вижданията си и тезите си, и това да води до постигането на съответни резултати. Често на бургаската общност не трябва давана опция да дискутира и оспорва решенията на локалното ръководство, което я прави непряк наблюдаващ на протичащото в общината.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР