В рамките на две седмици няколко фрапиращи инцидента с гръмотевици

...
В рамките на две седмици няколко фрапиращи инцидента с гръмотевици
Коментари Харесай

Електроинженер Ернесто Стефанов пред Dir.bg: Гумената подметка не спасява от мълния

В рамките на две седмици няколко фрапиращи случая с гръмотевици и мълнии лишиха човешки живот, унищожиха домове, изпепелиха дървета. Рискови обстановки, които са вероятни при всяка стихия, проливен дъжд и утежняване на времето. Редица специалисти показаха съмнения, че България се оказва недобре готова и незащитена против мълниите, които са рискови освен за селските къщи без гръмоотводи, само че и за огромните градове.

Потърсихме дългогодишния специалист и електроинженер Ернесто Нориега Стефанов, роден в Хавана, Куба, в фамилията на българка и кубинец. Той е експерт е в региона на мълниезащитата, заземяването, качеството на сила, електрохимичната отбрана от разяждане и електромагнитната съгласуемост. Представя свои научни разработки на редица механически конгреси в страни като Бразилия, Аржентина, Колумбия, Куба, Полша, Венецуела и други Участва като гост-лектор в разнообразни курсове и семинари. През 2011 година показва България на първия симпозиум на Асоциацията по мълниезащита (International Lightning Protection Association 1st Symposium), провел се в град Валенсия, Испания. Автор на книгата „ Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи “, издадена през 2013 година

- Г-н Стефанов, предпазени ли сме от мълнии и гръмотевици?

- Не сме предпазени, поради районното стопляне. Започна да се повишава температурата и се образуват повече гръмотевици. 99% от къщита в селата нямат никаква отбрана. А в Пловдив мога да кажа, че над 95% от старите здания също нямат мълниезащита. Само новите имат, само че не може да се каже, че са изпълнени професионално, тъй като много компании извършват такива системи без да имат нужната подготовка или нужния опит.

- Трябва ли да се поддържат гръмоотводите по жилищните блокове?

- Поне веднъж на година би трябвало да се вика профилирана компания, която да ревизира положението на системата. Мълнеприемникът, който се инсталира на покрива, би трябвало да се ревизира, връзките също. И освен това – в случай че е открито, че една система е ударена от мълния, цялата постройка би трябвало да мине профилактика с главно подменяне на тази уредба. Защото от време на време се повреждат самите детайли.

Имайте поради, че приказваме за голяма сила, сравнима значително с температурата на слънцето. Нещо като бомба, характеризира се с огромен резултат с деструктивно деяние. Затова би трябвало да се ревизира самата система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР