В рамките на два дни бяха събрани и предадени за

...
В рамките на два дни бяха събрани и предадени за
Коментари Харесай

Близо 23 тона пестициди са открити в землището на Червен бряг

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за неутрализиране 22.8 тона пестициди, които бяха открити край Койнаре и село Радомирци, община Чернен бряг, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.
Загробените негодни за приложимост препарати за растителна отбрана (ПРЗ) бяха разкрити на 5 август при взаимна инспекция на органите на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Върховна административна прокуратура (ВАП) в наличието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главен прокурор от ВАП Десислава Пиронева.
При откриване на обекта край Койнаре са извадени 16 986 тона негодни за приложимост ПРЗ. Тя бяха изнесени от обекта, намиращ в околност „ Дола “ на площадката на бивше летище край гр. Койнаре, бяха опаковани в биг бег чували и извозени към площадки с позволение за работа с рискови субстанции. На територията край с. Радомирци, околност „ Мерата “, са разкрити, извадени, опаковани и извозени 5818 тона негодни за приложимост ПРЗ.
Днес кметът на община Червен бряг Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до министър Димитров. В него от името на жителите на общината и на народния представител Пламен Тачев се изричат благодарности за бързото подпомагане за изземване, преопаковане и превозване на рисковите препарати.
Кметът се обръща към министъра за подпомагане за дефинитивно решение и на казуса с нелегално загробените рискови боклуци от батерии, които бяха открити край с. Рупци, община Червен бряг, при взаимна акция на прокуратурата и Министерство на околната среда и водите.
На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват към 200 тона рисков боклук, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство, с. Рупци. Около 80 тона се съхраняват на регламентирана площадка в Долна Баня.
Разкриването, преопаковането, превозването и обезвреждането на 22,8-те тона пестициди от двете обитаеми места в община Червен бряг ще бъде осъществявано неотложно за незабавно преустановяване на въздействието върху околната среда.
То ще стане по идентични правила с тези на швейцарската стратегия. Крайното неутрализиране ще се прави в лицензирани уреди с дълголетен опит в страни членки на Европейски Съюз.
Акцията в Червен бряг беше осъществена от профилирана компания, при прецизно съблюдаване на разпоредбите за работа, прилагани при осъществяване на същите действия по Швейцарската стратегия, по която Министерство на околната среда и водите има опит и по която през последните 4 години са обезвредени към 4000 тона пестициди от 70 склада в цялата страна. След изваждането пестицидите се реалокират на площадка, която има позволение за работа с рискови субстанции.
В склада те ще престоят предпазени, преопаковани в съответни бидони, до изпращането им в лицензирани уреди за изгаряне с дълготраен опит, във Франция, Белгия, Швейцария, Дания, след съответно извършена процедура по нотифициране и получено единодушие. Тези страни са приемали пестицидите обезвредени в осъществяване на Българо-швейцарската стратегия.
Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при почналата серия инспекции по отношение на предписание на ВАП по отношение на нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана.
Съгласно разпореждането на ВАП, Министерство на околната среда и водите прави инспекции на територията на цялата страна за загробени и в сериозно положение складове за пестициди. Като сериозни се дефинират обектите, които са наоколо до водоизточници, основават заплаха от замърсяване на природата, не са охраняеми и са с елементарен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят.
Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 година насам и са вследствие на очистване на някогашните Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс. Средствата за обезвреждането на първите обекти ще бъдат обезпечени от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и Министерство на околната среда и водите, които са били заделени за други действия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР