В рамките на договорена размяна Киев предаде днес на Донецк

...
В рамките на договорена размяна Киев предаде днес на Донецк
Коментари Харесай

Размяната на пленници между Киев и Донбас приключи за днес, но не точно по план

В рамките на контрактувана замяна Киев съобщи през днешния ден на Донецк и Луганск всички лица, държани от управляващите на Украйна, съобщи ТАСС.

Според организацията лицата, освободени от украинските управляващи, са доставени на територията на така наречен Донецка национална република - едно от двете сепаратистки формирования в Донбас.

Същевременно продължава процедурата, с която управляващите в Донбас предават арестувани там лица на Киев. На контролно-пропусквателен пункт " Майорское " покрай град Горливка (на украински език Хорливка) в Донецка област се извива дълга опашка от хора, които се готвят да отпътуват за Украйна.

По-рано двама пленници отхвърлиха да се върнат в Украйна.

Точният брой на хората, предадени към този момент от Киев на управляващите в Донбас, се прецизира сега, показва ТАСС.

По-рано Олга Кобцева, представител на така наречен Луганската национална република, съобщи, че е завършил първият стадий от днешната замяна сред Луганск и украинските управляващи. Киев е получил 25 души, а за Луганск са отпътували 63.
Девет души са отказали да бъдат разменени и са останали в Украйна, добави тя.

По-рано бе обявено, че се чака Киев да съобщи 87 сепаратисти, а Донецк и Луганск - 55 души. Днес обаче украинският парламент заяви, че Киев счита да получи 80 души.

Размяната се реализира в наличието на наблюдаващи от ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст.

Киев удостовери, че е получил в границите на размяната първите 25 лица, държани в Донбас. " Първите 25 освободени украинци скоро ще си бъдат вкъщи ", съобщи в Телеграм администрацията на президента Володимир Зеленски. Офисът му популяризира и фотоси с освободените до момента.

Сред пуснатите на независимост има четирима военни, посочи Людмила Денисова, прокурист на Върховната рада по човешките права. " Всички те са в сигурност на територия, следена от държавното управление на Украйна ", увери тя.

Хората, върнати през днешния ден на Киев, ще бъдат доставени от Горловка в Краматорск, а оттова - със аероплан - на киевското летище Бориспол, осведоми телевизия " 112 Украина ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР