В рамките на днешното си заседание правитеството прие няколко решения,

...
В рамките на днешното си заседание правитеството прие няколко решения,
Коментари Харесай

За едно заседание правителството раздаде и преразпредели близо 2 млрд. лв.

В рамките на днешното си съвещание правитеството одобри няколко решения, с които бяха отпуснати спомагателни средства за близо 2 милиарда лева Сред парите има и преразпределени средства по бюджетите на ведомствата, чийто размер е пренебрежимо дребен, както и отпуснати средства за увеличение на капитала на някои сдружения. 

Сметката демонстрира, че парите, които кабинетът е раздал единствено през днешния ден и отвън плануваните в бюджета разноски за тази година, възлизат на 1.7 милиарда лева

Най-голямата сума е за строителството на автомагистрала Хемус, за която кабинетът отпусна до 1 349 856 000 лева по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година С тези пари се планува да бъде построена отсечката от 134,2 км сред Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново.

Отпуснати са и спомагателни 157 998 422 лв. по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година за осъществяването на редица инфраструктурни планове. Средствата ще бъдат употребявани за разплащане по обекти, изпълнявани по стратегиите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ през 2018 година, които са от значим държавен и публичен интерес за развиване на пътната инфраструктура и повишение на сигурността на придвижване, изясняват от държавната пресслужба.

Сред предвидените обекти са реконструкцията на първокласния път Слънчев бряг - Бургас, обходният път на гр. Ахелой и Пловдив - Асеновград, осъществени превантивни поправки, премахване на вреди, слагане на пътни знаци, монтиране на мантинели, полагане на маркировка и други . Предвидени са и средства за настоящ ремонт и поддържане на пътната инфраструктура.

Допълнителни разноски в размер до 7 000 000 лева ще бъдат включени в бюджетите на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства. Необходимите за това средства ще бъдат за сметка на преизпълнение на личните им доходи.

1 900 000 лв. ще получи Министерството на външните работи . Средствата са отпуснати за обезпечаване на командировъчни средства на дълготрайно командированите чиновници в задграничните ни представителства и за застраховане на настояща софтуерна поддръжка за потребностите на Националната визова осведомителна система (НВИС) и на визовата активност в консулските служби на България, прецизират от държавната пресслужба.

Допълнителни средства са отпуснати и на спортното министерство. Предвижда се предоставените средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 3 663 000 лева за създаване на многофункционална спортна зала в гр. Кърджали да бъдат употребявани за увеличение на капитала на „ Национална спортна база “ ЕАД (НСБ ЕАД), като сдружението ще употребява обезпечените средства за финансовото застраховане и реализирането на план за създаване на спортната зала в гр. Кърджали.

Близо 7 млн. лева отиват по бюджетите на  Комисията за отбрана от дискриминация, Националната работа за защита, Държавната организация „ Разузнаване “, Националния статистически институт и община Марица за 2018 година Комисията по дискриминация се нуждае от 125 000 лева за обезпечаване на налична среда за хора с увреждания, НСО пък се нуждае от 1.7 млн. лева за погашение на компенсации на чиновници. 1 млн. лева се дават на разузнаването за прехрана на задграничната му активност, а статистическият институт ще получи нови 148 500 лева за действия, които са осъществени по време на българското европредседателство.

Одобрен е и трансфер в размер на 3 720 000 лева по бюджета на община Марица за обект „ Реконструкция на пътно кръстовище - Пътна връзка „ Пловдив - Автомагистрала „ Тракия “ (възел „ Запад “) “ с път за село Радиново и промишлено-търговска зона „ Марица “, община Марица, област Пловдив “.

От пресслужбата на Министерски съвет прецизират, че средствата по бюджетите на НСО и Национален статистически институт се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2018 година, а средствата по бюджетите на Комисията за отбрана от дискриминация, Държавната организация „ Разузнаване “ и община Марица се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2018 г. 

С друго държавно разпореждане са утвърдени и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 година Средствата общо са в размер на 30 000 000 лева, в това число 7 000 000 лева - за действия свързани с издаването на българските персонални документи, за сметка на плануваните по централния бюджет за 2018 година и 23 000 000 лева за неотложни разноски, свързани с настоящата прехрана на министерството, за сметка на прехвърлянията сред бюджети и сметки за средствата от Европейския съюз, утвърдени от Закона за държавния бюджета на Република България за 2018 година

25 868 400 лева са утвърдените спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет. 

Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2018 година - 23 491 400 лева и за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2018 година - 2 377 000 лева

Част от спомагателните разноски в размер на 23 191 400 лева са за разплащането на разноски за действия на администрацията на Министерския съвет по даване на софтуерната осигуровка за програмни артикули на Майкрософт с добит лиценз за безсрочно право на прилагане и даване на услуги от вида Premier Support Services и от вида Digital Advisory Services за потребностите на държавната администрация на Република България.

Също по този начин, с постановлението се утвърждават спомагателни разноски в размер на 2 377 000 лева за разплащане на дължимите от регионалните администрации към общините налог здания и такса битови боклуци за 2018 година

Осигуряват се и 300 000 лева за осъществяването на незабавни ремонтно- възстановителни действия в църквата „ Св. Успение Богородично “ в село Драговищица, община Кюстендил, която е издигната през 1859 година и е монумент на културата от локално значение.

С друго Постановление държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общини за 2018 година в общ размер 4 270 289 лв.. Средствата се дават за разплащане на непредвидени разноски за избавителни и неотложни спешни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и/или неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година в частта на средствата за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

Със 120 хиляди лева се усилва капиталът на „ Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ “ ЕАД. Това ще стане посредством издаването на 1200 броя нови акции на тази стойност. Средствата са планувани в бюджета на Министерството на енергетиката за 2018 година и са предопределени за прехрана на плановата компания, както и за застраховане на финансовите задължения на сдружението като акционер в интернационалната компания „ Транс Болкан Пайплайн Б. В. “, записана в Амстердам, Холандия.

България ще даде 19 559 лв. по линия на формалната помощ за развиване като непринуден принос във Фонда за мигранти и бежанци към Банката за развиване към Съвета на Европа, реши държавното управление.

Правят се и вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите за 2018 година на четири министерства. С направените промени по бюджета на Министерството на енергетиката одобрените разноски по бюджетна стратегия „ Администрация “, в това число по индикатор „ Персонал “ се усилват с 69 000 лева, за сметка на понижение със същата сума на разноските по „ Политика в региона на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развиване “, бюджетна стратегия „ Сигурност при енергоснабдяването и при ръководство на РАО и ИЕЯС “.

В Министерството на стопанската система се усилват разноските за прехрана на стратегия „ Реализация на експортния капацитет и присъединяване в комерсиалната политика на Европейски Съюз “ със сумата от 364 000 лева, за сметка на осъществени икономии в издръжката на стратегия „ Администрация “ в размер на 250 000 лева и на стратегия „ Насърчаване на вложенията за повишение на конкурентоспособността на стопанската система “ в размер на 114 000 лева Промяна се прави и на разноските по индикатор „ Персонал “.

По бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията се усилват разноските по стратегиите „ Организация, ръководство на превоза, обезпечаване на сигурност, сигурност и екологосъобразност “ и „ Развитие на известията и осведомителните технологии “. Преразпределението на средствата е обвързвано с осъществени икономии по бюджетните стратегии за административно обслужване и за избавяне във водния и въздушния превоз.

С измененията по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството се обезпечават средства за поддържане, рационализация и създаване на техническата инфраструктура, за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията и за дейно ръководство на държавната благосъстоятелност, държавното присъединяване в комерсиалните сдружения и държавни предприятия. Необходимите суми са за сметка на намаляването на разноските на политиките за дейно и ефикасно потребление на обществените финанси и финансовите принадлежности за реализиране на напредък и възстановяване качеството на виталната среда, за възстановяване на капиталовия развой посредством рационализиране на осведомителните системи на кадастъра и имотния указател, възстановяване качеството на превантивния и настоящ надзор в строителството и на строителните артикули, както и на стратегия „ Ефективна администрация и съгласуваност “.

Правителството утвърди и преразпределението на 4.5 млн. лева, планувани за битка с африканската чума по свинете. Преразпределението на средствата ще обезпечи и ремонта, оборудването и построяването на дезинфекционни уреди по Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната. 

Правителството утвърди и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2018 година в размер до 33 443 000 лева Средствата са нужни за строително-ремонтни действия и доставка на здравна инсталация. Допълнителни разноски по бюджета на ведомството се отпускат и за поддържане на авиационна техника, информационни, осведомителни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили на Българската войска. Средствата за тази цел са в размер до 58 803 664 лева

Одобрени са също други разноски до 21 232 080 лева, които са нужни за създаване на полеви апаратни за привързване на полевата информационна и осведомителна система към стационарната информационна система на Българската войска - „ Странджа-2 “ и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система „ Автоматизирана мрежа за взаимозависимост с преносими обекти “ по стандарт TETRA.

Средствата и по трите държавни постановления се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2018 година

Правителството отпуска в допълнение 585 404 лева за финансово обезпечаване на действия по националните стратегии „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, „ Заедно за всяко дете “, „ Обучение за ИТ кариера “ и „ Без свободен час “.

За Национален парк „ Обучение за ИТ кариера “ се дават 189 500 лева на две общински учебни заведения за образование на възпитаници за придобиване на професионална подготовка по специалност „ Приложен програмист “. Обучението е предопределено за възпитаници в междинни учебни заведения, профилирани гимназии и професионални гимназии, които не се образоват по специалност от професионално направление „ Компютърни науки “.

За Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, Модул „ Модернизиране на системата на професионалното обучение “ средствата са 55 091 лева за 4 общински учебни заведения за създаването на образователна документи (учебни проекти и образователни програми) за професионално обучение и образование.

За Национален парк „ Заедно за всяко дете “, Модул „ Екипи за обсег “ се дават 4 198 лева за командировка на екипите за обсег при реализиране на мярка „ посещаване на адрес “, разноски за информационни действия и административни разноски на 37 общински детски градини и учебни заведения.

За Национален парк „ Без свободен час “ се дават 336 615 лева за погашение на действително взети образователни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа сътрудници в наложителното предучилищно и учебно обучение и в трета и четвърта подготвителна група за интервала 01.07.2018 година - 31.10.2018 година

Отделно от това за прехрана на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности от специалности и специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда се дават в допълнение 135 358 лева Допълнителни средства в размер на 10 675 лева са планувани и за новите предпазени детски градини и учебни заведения за интервала 15.09.2018 година - 31.12.2018 година

Необходимите средства се обезпечават от бюджета на МОН за 2018 година

Правителството утвърди и 5 646 505 лева спомагателни разноски за 2018 година за дължими заплащания (възстановяване на суми) към бенефициенти по влезнали в действие правосъдни решения за анулирани финансови корекции от програмния интервал 2007-2013 година Така ще се обезпечат средства за редица значими и неотложни планове на територията на цялата страна, които са с инфраструктурно, културно и обществено предопределение.

а задачата се плануват промени по бюджетите за 2018 година на Министерския съвет - 35 883 лева, на Министерството на стопанската система - 1 416 490лв., на Министерството на околната среда и водите - 2 376 963 лева, на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията - 961 123 лева и на Министерството на районното развиване и благоустройството - 856 046 лева, като средствата се дават за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2018 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР