В рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ българският енергиен министър

...
В рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ българският енергиен министър
Коментари Харесай

Петкова търси в Москва инвеститори в АЕЦ Белене

В рамките на деветия Международен конгрес „ Атомекспо “ българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с генералния шеф на държавната корпорация за атомна сила „ Росатом “ господин Алексей Ликхачов. Традиционно форумът се организира в съветската столица Москва. По време на диалога бе маркирано ползотворното съдействие сред двете страни през годините в областта на нуклеарната енергетика.

„ След като предходната година с общи старания разрешихме проблема след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „ Белене “, идната значима стъпка пред нас е обвързвана с опцията за реализация на създаденото за плана съоръжение “, акцентира министър Петкова. „ Страната ни следва да се съобрази и с произлизащите от парижкото съглашение условия за понижаване на нездравословните излъчвания. Въпреки, че ще настояваме пред Европейска комисия за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си тактика “, сподели още тя. По думите й главната цел на държавното управление в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност. Пред господин Ликхачов Петкова изложи проектите на българската страна да отдели пасивите и активите по плана „ Белене “ в обособена плана компания, която да бъде препоръчана за приватизация. По думите й, с изключение на с построена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и създаденото съоръжение за АЕЦ „ Белене “, България разполага и с механически чудесно готови специалисти. В случай, че в границите на сходна процедура не бъде открит стратегически вложител, преглеждаме и опцията част от оборудването за „ Белене “ да се осъществя на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сподели още Петкова. От страна на „ Росатом “ бе проявен интерес да вземат участие в възможна реализация на плана като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния шеф на „ Русатом сервиз “ и началник на плана за удължение живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “ Евгений Салков. Двамата припомниха сполучливото привършване на дейностите по рационализация на 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Министър Петкова изрази убеденост, че взаимната работа сред специалистите на АЕЦ „ Козлодуй “ и на „ Росатом “ ще приключи сполучливо и във връзка с дейностите за удължение живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се извършват в заложените периоди и размери, безапелационна бе Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР