В рамките на десетото юбилейно издание на форума Атомекспо“ българският

...
В рамките на десетото юбилейно издание на форума Атомекспо“ българският
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Целта ни за “Белене” е да се осъществи на пазарен принцип

В рамките на десетото юбилейно издание на форума „ Атомекспо “ българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с президента на френската компания „ Фраматом “ Бернард Фонтана. Представителите на фреската нуклеарна компания потвърдиха интереса си към съдействие с българската страна в областта на нуклеарната енергетика. По думите на господин Фонтана, за компанията е значимо да продължи взаимната си работа с интернационалните сътрудници, по-специално от Централна и Източна Европа. От началото на 2018-та година „ Фраматом “ е нуклеарната част на „ Арева “ и в нея са ангажирани над 2000 експерта.

Министър Петкова срещна господин Фонтана с развиването на плана „ Белене “. „ В момента търсим опция за реализация на наличното съоръжение по най-хубавия метод, тъй че да защитим националния интерес. Разполагаме с платено и доставено съоръжение по плана, лицензирана площадка, планът е нотифициран от Европейската комисия.

„ Българската страна би могла да взе участие в възможната реализация на плана посредством наличните активи “, сподели министър Петкова. Планираме до края на годината да стартираме процедура за избор на стратегически вложител. Ще се радваме, в случай че компания като „ Фраматом “ взе участие в сходна процедура, добави тя. По думите на господин Фонтана, компанията „ Фраматом “ демонстрира интерес и следи развиването на плана. „ Това е добра опция да засилим съдействието си с друга европейска страна “, акцентира господин Фонтана.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ може да започва до края на годината, сподели пред публицисти в съветския гр. Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на присъединяване си в интернационалния конгрес „ Атомекспо “.

Министър Петкова напомни, че стремежът на държавното управление е да осъществя по допустимо най-хубавия метод активите по плана. В него към този момент са вложени 3 милиарда лева – средства на българските данъкоплатци, платеното е и е доставено съоръжение, планът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана. По нейните думи, това дава преимущество за реализация на плана спрямо други сходни планове в района. Целта ни е той да се реализира на пазарен принцип, без даване на държавни гаранции и без контракти за дълготрайно изкупуване на създадената сила.

Докладът за оползотворяване на активите на АЕЦ „ Белене “, който Народното събрание разпореди на Министерството на енергетиката, ще бъде дефинитивно подготвен до дни и импортиран в Народното събрание, сподели още енергийният министър. По нейните думи, държавното управление се стреми да употребява всички преимущества по плана, тъй че да откри стратегически вложител за оптималната отбрана на националните ползи.
 img_2471  img_2468  img_2463
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР