В рамките на десетилетия много политици у нас само говореха

...
В рамките на десетилетия много политици у нас само говореха
Коментари Харесай

Борисов: Десетилетия само се говореше за доставка на азерски газ в България, а ние го направихме възможно


В рамките на десетилетия доста политици у нас единствено говореха за доставка на азерски газ в България, само че без да споделят по какъв начин това ще се случи. Ние го направихме допустимо посредством построяването на интерконекторните връзки. Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов по време на взаимно изказване с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм. Това се случи в Измир, където Борисов дойде отпред на делегация, включваща вицепремиера Томислав Дончев и министъра на стопанската система Емил Караниколов. Икономическият министър ще остане в Турция, с цел да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм имат сделка газът от Азербайджан да минава през България, само че занапред следва да се обясни по какъв начин той ще се транспортира до Европа. „ Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива наложително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои взаимна работа с Европейска комисия, с цел да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа “, уточни Борисов.

Министър-председателят на България заяви, че продължава дейната работа по построяването на трансевропейските коридори 4, 8 и 10. Той акцентира, че България може да се похвали с нулев миграционен напън по границата с Турция.

Турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи, че планът ТАНАП ще способства за районното развиване и ще подсигурява енергийната сигурност на Европа посредством диверсификация на доставчиците на газ.

Министър-председателят на Турция посочи, че стокообменът и търговията сред Турция и България са нараснали размера си до над 7 милиарда лева, като упованията са в бъдеще те да доближат до 10 милиарда лева „ За нас България е стратегически сътрудник. Декларираното предпочитание от двете страни за провеждането на деен политически разговор е извънредно значимо за развиването на двустранните връзки сред България и Турция “, сподели Бинали Йълдъръм.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР