В рамките на Българската помощ за развитие и хуманитарна помощ,

...
В рамките на Българската помощ за развитие и хуманитарна помощ,
Коментари Харесай

Дипломатическият институт обменя опит с Грузия по темата Енергийна сигурност

В рамките на Българската помощ за развиване и филантропична помощ, Дипломатическият институт към министъра на външите работи, в съдействие с Института за дипломатическо образование и проучвания " Леван Микеладзе " към министерство на външните работи на Грузия, сполучливо бяха проведени профилирани уебинари по енергийна сигурност, ориентирани към дипломатически чиновници, държавната администрация, към представители на университетския, бизнес и неправителствения бранш в Грузия. Поради световната епидемиологична конюнктура семинарите се реализираха в онлайн формат.

Първият от трите уебинара беше на тематика " Енергийна сигурност и ръководство на риска " и бе ориентиран към дипломатически чиновници и държавната администрация. Говорители бяха доцент доктор Валентин Катранджиев, основен специалист в Дипломатическия институт, доцент доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към Софийския университет и Славчо Нейков, специалист по енергийна политика. Обсъдени бяха тематики, свързани с ролята на дипломацията в гарантирането на енергийната сигурност, новите провокации и благоприятни условия пред енергийната политика на Европейски Съюз и обвързваният с нея преход към въглеродно-неутрална стопанска система, както и ролята на националните политики и проекти.

Вторият уебинар бе на тематика " Енергийна сигурност – световно, районно и национално измерение " и бе ориентиран към представители на университетския бранш – студенти и откриватели. В него представители бяха Димитър Иванов, младши специалист в Дипломатическия институт, доцент доктор Атанас Георгиев и Славчо Нейков. Акцент в него бяха тематики, свързани с еволюцията на понятието енергийна сигурност, неговите индикатори, инстументи и променливи, както и ролята на регулативната рамка на Европейски Съюз в областта на пазарите на електрическа енергия и природен газ от позиция на участието на Грузия в Енергийната общественост.

По време на третото онлайн събитие, което мина формата на кръгла маса за представители на бизнес и Неправителствени организации бранша в Грузия, беше разисквана тяхната роля във формулирането на националната енергийна политика.

Проектът планува Дипломатическият институт да изготви аналитични материали, свързани с енергийната дипломация на Европейски Съюз, енергийните пазари, регулации и трендове в районен и европейски проект. Той включва и обезпечаване на абонамент до онлайн платформи, отразяващи и анализиращи енергийната политика на равнище бизнес компании, райони, национални страни и разглеждащи последните трендове в бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР