В рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в

...
В рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в
Коментари Харесай

България е избрана за член на Съвета по правата на човека

В рамките на 73-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации в Ню Йорк България бе определена през днешния ден за член на Съвета по правата на индивида (СПЧ) за интервала 2019-2021 година 180 от общо 188 участвали и дали своят вот държави-членки на Организация на обединените нации поддържаха страната ни. За първи път България издига кандидатурата си за този орган.

Избирането на страната ни за член на СПЧ е самопризнание за дейната ѝ политика в областта на правата на индивида на национално и световно равнище. България е поела ангажимент да подкрепя независимостта на структурите на Организация на обединените нации по правата на индивида, както и да работи за отбраната на правата на детето, равенството на дамите и мъжете, правата на хората с увреждания, основаването на толерантни общества и други, отчитайки уговорките по осъществяване на Целите за стабилно развиване 2030. Съветът по правата на индивида (СПЧ) е междуправителствен орган в границите на системата на Организация на обединените нации, отговарящ за насърчаването и отбраната на правата на индивида по света и за справяне със обстановки на нарушавания в тази област.

Съветът има пълномощието да разисква всички тематични въпроси и обстановки на правата на индивида, които изискват вниманието му през цялата година, както и да прави рекомендации по тях. Органът заседава в Службата на Организация на обединените нации в Женева. В него вземат участие 47 страни, които се избират от Общото заседание на Организация на обединените нации. При избора се взема поради приноса на всеки претендент за насърчаването и отбраната на правата на индивида, както и поетите от него доброволни задължения в тази сфера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР