В рамките на 5 години могат да станат факт първите

...
В рамките на 5 години могат да станат факт първите
Коментари Харесай

Разработват технология за плазмени самолети

В рамките на 5 години могат да станат факт първите комерсиални приложения

Плазмената технология към този момент потвърждава, че има огромни благоприятни условия
(снимка: Джау Танг и Джун Ли / AIP Advances)

Самолетите с реактивни мотори един ден ще могат да летят без потребление на грам изкопаеми горива, разчитайки единствено на плазмени струи, сочат нови проучвания на учени от Китай.

Голям брой галактически кораби, като да вземем за пример галактическата сонда „ Даун “ на НАСА, генерират плазма от газове като ксенон за задвижването си. Подобна двигателна сила обаче е използвана за транспортни средства, които се нуждаят от доста малко двигателна сила – по тази причина могат да намерят приложение единствено в галактическото пространство, където липсва триенето на въздуха.

Сега откривателите са основали прототипно тяло, способно да генерира плазмени струи със задвижваща мощ, сравнима с тази на стандартните реактивни мотори. Новото тяло употребява единствено въздух и електричество.

Въздушен компресор изтласква въздух с високо налягане със скорост 30 литра в минута в йонизационната камера в устройството. То употребява микровълни за превръщане на този въздушен поток в плазмена бликам, която бива издухвана от кварцова тръба. Плазмените температури могат да надвишават 1000°C.

„ Бихме могли да вдигнем стоманена топка с тегло към 1 кг, употребявайки единствено 400 вата микровълнова мощ “, споделя Джау Танг, физик от Университета на Ухан в Китай и старши създател на новото изследване.
още по тематиката
Учените са пресметнали, че налягането на струята от устройството им доближава 2400 нютона на квадратен метър, сравнимо с това на реактивния мотор на комерсиален аероплан.

„ Този резултат ме изненада “, споделя Танг. „ Това значи, че в случай че успеем да увеличим мировълновата мощ и входящия поток на сбит въздух до стандарта на действителния реактивен мотор, бихме могли да имаме същата мощ на реактивното задвижване, употребявайки единствено електричество и въздух, само че без потреблението на изкопаемо гориво”.

Ако въздушните плазмени струи в миналото доближат стадий на приложение, те биха могли да понижат потреблението на изкопаеми горива и излъчванията на парникови газове, споделят откривателите. Според публични данни, въздухоплавателните средства са виновни за към 10-12 % от нездравословните излъчвания на транспортния бранш. В международен мащаб авиацията създава 2,4% от общите излъчвания на въглероден диоксид (за 2018 г.)

„ Мисля, че в границите на пет години ще стане допустимо човек да употребява мащабиран плазмен мотор, с цел да зарежда дребни безпилотни самолети или тежкотоварни дронове, с цел да транспортира товари “, споделя още Танг.

„ За да може въздушно-плазменият мотор да зарежда огромен аероплан за 600-1000 пасажера, той ще се нуждае от огромен масив от микровълнови източници, турбокомпресори с висока мощ и извънредно висока опция за предпазване на електрическа сила. Предполагам, че сходно развиване може да отнеме още десетилетие “, разяснява Танг.

В момента учените са фокусирани върху увеличение на силата на системата. Ако съумеят да построят плазмен мотор с мегаватова мощ, кадърен да ръководи същински аероплан, по-късно откривателите ще „ извърнат внимание на методите за понижаване на тежестта и размера “, дават обещание от лабораторията.

Учените разкриха в детайли своя план в обява на списание AIP Advances.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР