В рамките на 15 минути към космоса полетяха две ракети

...
В рамките на 15 минути към космоса полетяха две ракети
Коментари Харесай

Успешен старт за Ariane 5 и Falcon 9

В рамките на 15 минути към космоса полетяха две ракети - една европейска и една американска.

В 14:25 българско време от космодрума край град Куру във Френска Гвиана сполучливо излетя Ariane 5. Ракетата е дело на взаимния европейски тръст EADS Astrium, в който водещо присъединяване има военно-космическото поделение на Airbus. Мисията бе поръчана от Европейски Съюз, а ракета изведе 4 спътника Galileo в орбита на над 22 000 километра от земната повърхнина. Целта на тези спътници е да изградят европейската световна система за позициониране - аналог на американската GPS и съветската ГЛОНАСС.

В 14:39 българско време от от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния излетя усъвършенстваната версия на ракетата на SpaceX - Falcon 9. Първата степен на ракетата се приземи сполучливо върху платформа във водата, като това за пръв път бе осъществено при извънредно неприятни атмосферни условия. Подобрената версия на Falcon 9 разрешава една и съща първа степен да се употребява цели 100 пъти.

Falcon 9 изведе 10 спътника Iridium NEXT на полярна орбита - 625 км над земната повърхнина. Тези спътници са информационни, като покритието над полярните райони на Земята е едва, а американците очевидно желаят да подобрят връзката в тези райони, очертаващи се като много стратегически поради огромните си естествени благосъстояния.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР